Девальвація гривні призводить до розграбування країни. Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Чомусь вважається, що в історії немає випадків, коли курс повертається до попереднього рівня. У Китаї під час кризи був 8,3, як і в Україні, зараз там курс - 6 юань за долар. У питанні курсу в Україні потрібно враховувати величезну корупційну складову», - сказав Рябошлик.

Експерт нагадав, що в 2008 році гривня мала найбільший рівень девальвації порівняно з усіма валютами пострадянського простору.

«Фактично в цих обвалах курсу НБУ виступає ланцюжком тіньового виведення капіталу. Експортери половину доларової виручки ховають за кордоном, але для роботи в Україні їм потрібна гривня. НБУ забезпечує їм в 2-3 рази завищений курс», - вважає він.

Екс-заступник міністра економіки додав, що 26 лютого НБУ видав величезну емісію дружнім банкам у вигляді рефінансування, а комерційні банки незаконно передали як застави квартири українців. А зараз, коли кредитний Майдан вимагає вирішити питання з валютними кредитами, НБУ ухиляється від вирішення проблеми.

«Емісія - це роздача грошей, щоб люди купили долари. А це, в свою чергу, обвалює курс і розкручує інфляцію. Тому є нелогічною курсова позиція НБУ, адже офіційно записано, що регулятор проводитиме курсову політику відповідно до цінової ситуації. Тобто НБУ сам створює інфляцію, і сам обвалює на цій підставі курс. Таке велике ослаблення національної валюти не стимулює експорт та розвиток, а розграбування країни. Потрібно обговорювати не те, що сталося з гривнею в понеділок, а визнати у принципі шкідливість, помилковість і можливо злочинність минулої і нинішньої політики НБУ. І поставити завдання виправити помилку, повертаючись до паритету. На жаль, поки НБУ нічого такого не робить», - констатує він.

Також Рябошлик зазначив, що курс визначається Світовим банком за паритетом купівельної спроможності, який в Україні становить приблизно 4 грн за долар, а відхилення від паритету в 3 рази є ненормальним.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143