США вперше за 40 років відправили сиру нафту на експорт, пише The Wall Street Journal.

Пізно вночі 30 липня танкер BW Zambesi під прапором Сінгапуру вийшов з порту Техас-Сіті у напрямку до Південної Кореї. Вартість 400 тис. барелів нафти на борту танкера оцінюється в $40 млн.

Відправка неочищеної нафти в Південну Корею стала можливою завдяки зусиллям двох енергетичних компаній, адвокатів, які знайшли лазівку в американському законодавстві, і безпрецедентному «бурильному буму» в США. Офіційно експортна політика США поки не змінилася, але попереднє відправлення нафти в Південну Корею може стати «клином, який дозволить відкрити двері», - заявив заступник голови ради директорів консалтингової компанії IHS CERA Деніел Єргін.

Раніше повідомлялося, що в червні 2014 року компанії США вперше за останні 40 років отримали право відправляти на експорт за межі Північної Америки не тільки нафтопродукти, але й сиру нафту. Міністерство торгівлі США дозволило експортувати паливо Pioneer Natural Resources і Enterprise Product Partners, які працюють у Техасі. Йдеться про експорт так званої надлегкої нафти або конденсату, що утворюється в сланцевих родовищах. Якість цієї сировини настільки висока, що вже після мінімальної обробки її можна використовувати як паливо.

Саме ця обставина дозволила американському Мінторгу обійти ухвалений у середині 1970-х роках закон про енергетичну політику та енергозбереження. Формально ніякої зміни політики не відбулося: експорт сирої нафти за межі Канади і Мексики як і раніше під забороною, а Pioneer Natural Resources і Enterprise Product Partners постачатимуть на міжнародний ринок не сировину, а нафтопродукти. За даними WSJ, найближчими місяцями обсяг постачання може бути доведений до 3 млн барелів за добу.

Заборона на експорт зі США сирої нафти була ухвалена після оголошеного в 1973 році арабськими країнами ембарго на постачання нафти державам, які надали підтримку Ізраїлю у конфлікті з Сирією та Єгиптом, і стрибка світових нафтових цін. Нині нафта експортується за спеціальними ліцензіями тільки в Канаду і Мексику.

За матеріалами: «Енергоньюс»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46