Звістка про посилення санкцій проти Росії викликала серйозну стурбованість серед німецьких компаній, повідомляє Die Welt.

Бізнесмени побоюються «погіршення економічної ситуації у Росії в цілому, що може позначитися на обсягах експорту німецької продукції». Так, у 2013 році Німеччина поставила Росії, обладнання, автомобілів, деталей для авіапромисловості та інших товарів на суму 36,1 млрд євро.

Німецькі автовиробники, наприклад, уже відчувають на собі погіршення економічної ситуації в Росії: у травні російський ринок нових автомобілів обрушився на 12%, в червні - на 17%. Аналітики IHS звертають увагу на те, що нинішнього року «російський автомобільний ринок у середньому може знизитися на 14%, якщо уряд не вживе конкретних заходів для його підтримки». Найменш постраждали виробники таких преміальних автомобільних брендів, як BMW, Audi і Mercedes-Benz. Втрати, звичайно ж, є, але на частку російського ринку у цих марок припадає лише 2-3%, тому ризик, за словами автомобільного експерта Фердинанда Дуденхефера, «передбачуваний», пише «Инопресса».

Зовсім інша ситуація, як йдеться далі, у виробників масових автомобілів, таких як Opel. «Криза в Україні вже ускладнює модернізацію компанії, яка дуже залежить від російського ринку». Концерн Volkswagen продає в Росії всього 4,2% своїх різних машин, але безслідно криза повз нього «також не пройде», впевнений Дуденхефер.

Ще однією проблемою для зарубіжних виробників стало тривале падіння рубля, через що іноземні компанії втрачають прибуток. Виробники спортивних товарів Puma і Adidas уже страждають. Росія - один із найважливіших ринків збуту для Adidas, підкреслює видання. Стосується це й інших компаній. Концерн Bosch Siemens, що спеціалізується на виробництві широкого спектру продукції, починаючи з побутової техніки і закінчуючи локомотивами та турбінами для електростанцій, також зазнає збитків.

А от кого не чіпає погіршення економічної обстановки в Росії, так це німецькі оборонні підприємства, додає Die Welt. «Сумарний обсяг німецького експорту в Росію становить приблизно 35 млрд євро, при цьому експорт військової продукції - всього кілька десятих відсотка», - стверджує генеральний директор Федерального об'єднання підприємств німецького військово-промислового комплексу (BDSV) Георг Вільгельм Адамович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

446