У новій версії законопроекту № 4309а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» з'явився пункт про підвищення акцизного збору на сигарети без фільтра до рівня акцизу на сигарети з фільтром.

Оскільки в первісній версії законопроекту, яка була зареєстрована 21 липня, «тютюнників» не чіпали, експерти допускають, що акциз вирішили підвищити, щоб якось відшкодувати відмову від нововведень в оподаткуванні сфери АПК.

«Аграрний комплекс практично не чіпали - тільки лісове господарство виключили з спецрежиму. Натомість додали податкове навантаження на тютюнників», - сказала «Вестям» голова комісії УСПП з питань економічної політики Юлія Дроговоз.

Згідно з проектом, за кожну тисячу сигарет без фільтра доведеться платити 216,5 грн акцизу замість 96,88 грн. Мінімальне зобов'язання зі сплати акцизу також пропонують вирівняти: воно становитиме 289,63 грн/тис. шт. замість 127 грн/1 тис. шт.

На думку директора з корпоративних питань компанії «JTI Україна» Олександра Когута, якщо зрівняти акцизне навантаження на сигарети з фільтром і без, бюджет отримуватиме на 1 млрд грн більше.

А ось за словами Юлії Дроговоз, успіх заходу неочевидний: за результатами першого півріччя, після попереднього підняття акцизного збору на тютюнову продукцію, надходження в бюджет від тютюнників, навпаки, скоротилися.

У компанії Imperial Tobacco Україна взагалі вважають, що за цією ініціативою ховається лобістський інтерес великої тютюнової компанія, яка таким чином хоче «вбити» категорію «сигарети без фільтра», оскільки сама їх практично не випускає.

Дійсно, підвищення акцизу моментально відіб'ється на ціні: пачка сигарет без фільтра коштуватиме так само, як низький ціновий сегмент сигарет з фільтром - близько 10 грн.

На думку голови Асоціації виробників підакцизних товарів Володимира Демчака, попит на дешеві тютюнові вироби залишиться незадоволеним. А враховуючи те, що основні курці сигарет без фільтра - це жителів сіл, пенсіонери, споживачі з низьким доходом, то їм нічого не залишиться, як купувати контрабанду. «Спрацює закон ринку і дуже швидко з'явиться пропозиція - завезені контрабандою сигарети з тієї ж Росії чи Молдови», - каже експерт.

Тобто ситуація може повторитися: обсяги легального виробництва цигарок без фільтру скоротяться приблизно на 4,4 млрд штук, а надходження до бюджету - більш ніж на 500 млн грн. «Доля сигарет без фільтра на легальному ринку зменшиться до 1% після зрівнювання акцизних ставок для тютюнової продукції з фільтром і без», - спрогнозував Демчак.

При цьому курці не заперечують проти підвищення ставки акцизного податку та мінімального акцизного зобов'язання на сигарети без фільтра до рівня сигарет з фільтром, якщо для цього буде запроваджено п'ятирічний план. Вони згодні, щоб акциз на сигарети без фільтра збільшувався на 15% щороку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38