Тільки справжня реформа газової галузі України значною мірою зможе вирішити проблему енергобезпеки держави.

Про це в коментарі виданню «РАПСИ» розповів екс-віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«Газовий бізнес в Україні є дуже прибутковою справою, хоча формально і перебуває у віданні держави. Тому боротьба за фактичний контроль над «Нафтогазом» завжди була дуже гострою. Значною мірою вирішити проблему могла б реформа газової галузі. Тільки справжня реформа, а не те, що пропонується нині українським Кабміном», - вважає він.

Коментуючи питання стосовно того, що газовий бізнес в Україні перебуває під контролем більшою мірою олігархічних структур, ніж державних інститутів, Арбузов зазначив: «Проаналізувавши ситуацію, не виключаю, що вся справа у зацікавленості деяких західних компаній в українських газових сховищах, що складають одну з найпотужніших в Європі газорозподільних і газопостачальних мереж. Тому в найближчій перспективі можна очікувати часткової або повної приватизації тієї компанії, що створюється, якій належатиме такий цінний актив. Не факт, що ця приватизація буде проведена за ринковою вартістю».

Що стосується реформи, яку пропонує провести нинішній Кабмін, то, впевнений колишній чиновник, вона зводиться до розділення «Нафтогазу» на дві компанії.

«Одна буде займатися магістральними газопроводами, друга - підземними газовими сховищами. Важко уявити, яким чином цей крок може сприяти підвищенню рівня енергобезпеки нашої країни, тобто, забезпечення безперебійного доступу до енергетичних ресурсів за прийнятною ціною», - зазначив він.

За його словами, немає ніякої впевненості в тому, що такий поділ зможе вирішити наявні поточні фінансові та боргові проблеми «Нафтогазу», через які навіть важко сказати, що «пацієнт скоріше живий чи скоріше мертвий». Навпаки, вважає Арбузов, нинішня ситуація може значно погіршитися, оскільки поділ стабільної виручки від транзиту російського газу територією України і виручки від видобутку та зберігання газу скорочує диверсифікацію.

«Це, швидше за все, призведе до того, що дві нові компанії будуть операційно слабшими. При цьому реформа не дає якихось виразних передумов до посилення двох нових компаній, які потенційно створять на місці «Нафтогазу»», - підсумував Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32