За перші шість місяців 2014 року Київ та Київська область займають майже 25% від загальних обсягів введеного в експлуатацію житла в Україні. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заявив старший аналітик Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.

«За цей період столиця та Київська область ввели майже півмільйона квадратних метрів житла. Також, серед лідерів - Івано-Франківська, Львівська та Хмельницька області», - повідомив експерт.

Як зазначив Олійник, порівняно з груднем 2013 року середня ціна за один квадратний метр у червні 2014 року знизилася на $55 (або -2,9%, до $1851), але натомість зросла в гривневому еквіваленті - на 6541 грн (+43,1%).

За словами експерта, покупці все частіше переорієнтуються на ринок первинного житла і демонструють зростання довіри до новобудов, а самі будівельники стали більш відповідально ставитися до заявлених термінів зведення житла і запуску його в експлуатацію.

Крім того, змінюється і купівельний попит. Як заявив Олійник, сучасні проекти характеризуються меншими площами квартир, більш раціональними плануваннями і поліпшеною внутрішньою інфраструктурою.

При цьому, як вважає експерт, у перспективі спостерігатиметься зростання середньої ставки в гривні за іпотечними кредитами і скорочення частки купівель із залученням банківських кредитів.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100