Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців заявляє про 101 617 переселенців зі сходу країни і Криму в інші регіони України.

Про це йдеться в повідомленні Верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллей від 28 липня з нагоди представлення 4-ї доповіді про ситуацію з правами людини в Україні.

«За оцінками УВКБ ООН, станом на 25 липня загальна кількість внутрішньо переміщених осіб становила 101 617 осіб», - сказано в повідомленні.

При цьому 86% переселенців становлять жителі сходу України, передають «Українські новини».

Разом із тим вона зазначила, що продовжує викликати серйозну стурбованість ситуація з правами людини в Криму через те, що активізувалися переслідування і дискримінація українських громадян, кримських татар, релігійних та інших меншин, активістів, які виступали проти так званого «референдуму» про статус півострова 16 березня.

«Неурядові організації попереджають, що в наступні кілька місяців може виникнути нова хвиля внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Криму, оскільки набудуть чинності нові обмеження, які зроблять життя людей в Криму нестерпними», - додано в повідомленні.

Зокрема, висловлюється думка, що серед нових переселенців можуть бути підприємці, які стикаються з серйозними труднощами в продовженні своєї ділової активності в Криму, викладачі та вчителі через збереження українського громадянства, а також кримські татари.

Разом із ними до переселенців можуть додатися сім'ї, що мають синів призовного віку, які не хочуть бути призвані на службу в армію Російської Федерації.

Нагадаємо, 1 липня на Донбасі було відновлено активну фазу АТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60