Отримати якісний депутатський корпус можна, змінивши виборчу систему і ставлення людей до волевиявлення. Про це в коментарі Forum'у заявив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«До 24 серпня для проголошення виборів планується повне звільнення сходу. А до нормального старту виборчої кампанії, коли має завершитися висунення кандидатів, уже більш-менш можна буде забезпечити роботу виборчих комісій по всій території України, крім Криму», - припустив він.

Чорновіл зазначив, що залишається відкритим питання, за якою системою відбуватимуться вибори. «Якщо це буде чиста пропорційна система, у нас десь нейтралізується фактор Криму. Адже визнаючи, що Крим - територія України, ми не можемо ліквідувати виборчі округи. Що значить - ці місця залишаться вакантними. Або може бути прийнято разове рішення, що матиме конституційний характер, щоб у Криму поки неможливо провести нормальні вибори, територія АРК була представлена кількома депутатами з кримськотатарського Меджлісу. Це можна було б продумати. Але реалізувати юридично - дуже проблематично. Якщо буде пропорційна система, кримчани зможуть проголосувати на материковій Україні», - вважає він.

Що ж стосується якості наступного парламенту, то, за словами політика, вона залежить від двох речей: виборчого законодавства і поведінки виборців. «Як змінити виборчу систему без громадського тиску - складно сказати. Адже сьогодні він розбавляється тим, що його часто узурпують сумнівні ліві організації та групи», - зазначив він.

«Другий важливий фактор: здатність людей думати головою. На виборах ми можемо кидатися з крайності в крайність: відмовити у підтримці попередній владі і дуже некритично проголосувати за будь-кого, кого нам запропонують ті, хто зараз на вершині публічного сприйняття. Так було в Києві, коли не думаючи голосували за «УДАР», навіть не подивившись, кого ми протягуємо в Київраду - людей Льовочкіна, Черновецького та інших. Якщо люди будуть вестися на гарні гасла, тоді в наступному парламенті ми отримаємо гігантську фракцію Ляшка, в яку будуть натикані люди Фірташа і ще не знаю якої погані. Плюс - абсолютно маргінальні типи. Отримаємо таку Раду, що буде соромно. Але має бути соромно за себе. Адже як ми вибиратимемо, те й отримаємо. Виборча система тут не дуже допоможе», - попередив він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом