У столиці почали масово відновлюватися роботи на скандальних будівництвах. Громадські активісти повідомляють про два-три виїзди за день на спірні ділянки для підтримки місцевих жителів. При цьому громадські і політичні опоненти звинувачують у лобіюванні інтересів забудовників нову провладну більшість й особисто першого заступника глави Київської міськдержадміністрації Ігоря Ніконова. У мерії обіцяють розібратися.

Київ знову обростає незаконними забудовами. Тільки за останній тиждень активні протистояння з місцевими жителями відбулися на Позняках, Сирці та у Голосієві. Роботи також відновилися на вул. Драйзера на Троєщині, де замість школи зі стадіоном забудовник намагається спорудити комплекс на 1000 квартир. «Так, це правда, і тенденція досить сумна. На сьогодні група забудовників, яка пройшла від партії УДАР, відкрито почала лобіювати свої інтереси. Крім депутатів, в мерії у них з'явився Ігор Ніконов - один із найбільш одіозних забудовників. На жаль, така ситуація ставить під сумніви всі здобутки Майдану», - сказав «Капіталу» колишній глава КМДА, депутат Київради Володимир Бондаренко.

Його слова підтверджують і активісти, що виступають проти незаконних будівництв. «Після того як до влади прийшов Віталій Кличко, ми виїжджаємо на допомогу місцевим жителям у різні райони по два-три рази на день», - стверджує член громадської організації «Київське віче» Вадим Топоров. Учора разом із соратниками він протестував проти будівництва чергового ресторану в голосіївському парку імені Максима Рильського. «Там, де ще кілька днів тому була реклама Порошенка і Кличка, сьогодні розпочато будівельні роботи, наприклад біля печерського бастіону. Крім того, на останній сесії Київради компанія „Тельбін ІВА“, забудовник зеленої зони на Березняках (безпосередньо причетна до УДАРу), вимагала надати їй альтернативну ділянку. Зручна схема: спочатку незаконно взяти землю, а потім скаржитися на місцевих жителів і попросити ще одну ділянку безкоштовно й уже законно», - пояснює Топоров.

Активіст додає, що забудовники почали використовувати і нові методи. У деяких випадках вони нібито залучають тітушок під виглядом учасників АТО. Витончені підходи до вирішення скандальних забудов помітила і депутат Київради Тетяна Меліхова. «Вони почали поводитися інакше: намагаються звинуватити членів тимчасової контрольної комісії Київради з питань перевірки легітимності рішень, ухвалених після 2006 р. у хабарництві. Після скасування дозволу на ділянку під Гостиним двором запанікували, що їх може спіткати та ж доля», - зауважила вона.

У свою чергу Ніконов усі звинувачення на його адресу сприймає як піар окремих політиків. «По-перше, на сьогодні я як державний службовець не займаюся управлінням своєї компанії. По-друге, згідно з останнім розпорядженням глави КМДА, все, що пов'язане з будівництвом, не відноситься до сфери моїх повноважень. Мені б дуже хотілося, щоб, коли деякі політики заробляють собі політичні дивіденди, вони підкріплювали свої слова фактами, а не просто піарилися. Що стосується таких випадків, у мерії готові розбиратися з кожним із них», - сказав він «Капіталу». У той же час чиновник підкреслив, що на сьогодні законність забудови визначає не Київська держміськадміністрація, а виключно Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41