Рахункова палата України провела аудит повноти надходження до державного бюджету коштів, отриманих від реалізації військового майна Збройних Сил України, повідомили Forum'у в прес-службі Рахункової палати.

«Аудитом встановлено, що Міністерство оборони України в 2012-2013 роках за участю уповноважених підприємств (організацій) державного концерну «Укроборонпром» не забезпечило ефективного управління та розпорядження державним майном, яке мало суто військове призначення і було в його оперативному управлінні. Була створена схема комісійного розпродажу майна на внутрішньому ринку через посередницькі структури, в результаті чого ховалася реальна вартість майна, яке згодом реалізовувалося уповноваженими підприємствами (організаціям) на зовнішньому ринку. У результаті держбюджет недоотримував доходи», - сказано в повідомленні.

Зокрема, йдеться про боєздатну бронетанкову техніку, бойові вертольоти Мі-24, зенітно-ракетні комплекси, стрілецьку зброю, боєприпаси, які, за даними Рахункової палати, продавалася приватним суб'єктам підприємництва.

У відомстві підкреслюють, що техніка розпродавалася на тлі відсутності чіткого нормативного врегулювання порядку реалізації на внутрішньому ринку військового майна.

«Діяльність департаменту Міністерства, відповідального за реалізацію єдиної державної політики у сфері відчуження військового майна, у встановлених аудитом випадках мала ознаки корупції», - підкреслюють у відомстві.

«За таких умов Міноборони не були виконані затверджені в законах України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» та «Про Державний бюджет України на 2013 рік» планові показники надходжень від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна ЗСУ, які в 2012 році становили 301 млн грн (20,8 % від річного обсягу запланованих надходжень), а у 2013 році - 211,9 млн грн (36,4 % від річного обсягу доходів державного бюджету)», - заявляють у Рахунковій палаті.

Матеріали про корупційні дії під час реалізації військового майна спрямовані в Генеральну прокуратуру для вжиття заходів реагування, резюмують у відомстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом