Українські військові не завдають ударів по населених пунктах і не ведуть бойових дій у зоні падіння малайзійського лайнера «Боїнг-777» на сході Донецької області, запевняють у РНБО.

«Є зона падіння літака: діаметр - 40 км, радіус - 20 км. Наші військові вже підійшли до кордонів цієї зони, але якщо в цій зоні чутно вибухи, то це точно не українські військові роблять», - сказав у понеділок на брифінгу в Києві спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Лисенко.

Він нагадав, що в цій зоні падіння літака оголошено мораторій на ведення бойових дій.

«Українські військові виконують це 100%. Терористи, знаючи про це, провокаційно здійснюють там вибухи, обстрілюють цю територію. Ми офіційно заявляємо, що українські військові на цій території бойових дій не ведуть», - цитує «Інтерфакс Україна» представника РНБО.

Лисенко також зазначив, що «українські військові ні артилерії, ні з повітря не завдають ударів по населених пунктах». «Там працює виключно піхота і спеціальні підрозділи зі своїм стрілецьким обладнанням. Випадок обстрілу житлових масивів, будинків - це відбувається тільки з боку терористів», - зазначив він, підкресливши, що мета бойовиків - «залякати населення і сказати, що це відбувається з боку України».

Лисенко також додав, що в розпорядженні РНБО є фото- та відеоматеріали, які доводять, що саме бойовики обстрілюють житлові масиви.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 липня на території України розбився «Боїнг-777» Malaysian Airlines, що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Лайнер упав в околицях села Грабове Шахтарського району Донецької області. На борту перебувало 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Експерти комісії з вивчення причин авіакатастрофи «Боїнга-777» повідомили, що дані бортових самописців вказують на те, що причиною руйнування та падіння літака стала «масова вибухова декомпресія» внаслідок численних осколкових уражень від ракетного вибуху.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом