Головна прокуратура Грузії прийняла постанову про притягнення до кримінальної відповідальності екс-президента країни Михайла Саакашвілі, а також екс-глави МВС Вано Мерабішвілі, колишнього генпрокурора Зураба Адеїшвілі, екс-міністра оборони Давида Кезерашвілі і колишнього мера Тбілісі Гігі Угулава.

Про це зазначає прес-служба прокуратури, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Згідно з повідомленням, всі вони звинувачуються у перевищенні посадових повноважень, за що передбачено від 5 до 8 років тюремного ув'язнення.

У заяві прокуратури наголошується, що в першу чергу йдеться «про розгін мирного мітингу 7 листопада 2007 р., про незаконне вторгнення того ж дня в телекомпанію «Імеді» і злочинні дії з метою заволодіння майном бізнесмена Аркадія (Бадрі) Патаркацишвілі».

Главпрокуратура повідомляє, що «7 листопада 2007 р. на підставі злочинного наказу Саакашвілі в Тбілісі на проспекті Руставелі і площі Ріке співробітники правоохоронних органів розправилися з демонстрантами, жорстоко побивши сотні мирних громадян, у тому числі представників різних політичних партій та журналістів». Відомство зазначає, що «того ж дня загін спецназу МВС Грузії без будь-яких на то правових підстав увірвався в офіс телекомпанії «Імеді», розбив апаратуру і побив співробітників телекомпанії та громадян, які прийшли туди». Після цього, «за вказівкою Саакашвілі вищі посадові особи Грузії почали незаконний процес заволодіння майном Патаркацишвілі - телекомпанії «Імеді», парку «Мтацмінда» в Тбілісі, металургійного заводу в місті Руставі і т.д.».

Крім того, за інформацією відомства, «у завершальній фазі перебуває розслідування цих та інших справ, за якими Саакашвілі було викликано у прокуратуру як свідка».

Головна прокуратура 22 березня повідомила, що Саакашвілі проходить свідком у кількох кримінальних справах, у тому числі про смерть прем'єр-міністра Зураба Жванія. Питання у слідчих викликає і рішення екс-президента помилувати чотирьох осіб, засуджених за вбивство у 2006 році співробітника «Об'єднаного банку Грузії» Сандро Гіргвліані. Крім того, є сумніви в законності проведення спецоперації щодо припинення бунту батальйону ЗС Грузії в Мухровані у 2009 р, а також дій щодо сім'ї Патаркацишвілі.

Саакашвілі, який перебував у Голландії, заявив, що «не має наміру приїжджати в Тбілісі і співпрацювати з Главпрокуратурою». Та ж теза була повторена ним після прибуття в Київ.

Згідно з інформацією, 26 липня матері екс-президента Грузії, яка проживає в Тбілісі, вручили повістку, відповідно до якої Саакашвілі 28 липня мав з'явитися в Главпрокуратуру на допит як свідок. Але і цього разу, як і в березні, Саакашвілі, який був за кордоном, проігнорував повістку.

Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року до 17 листопада 2013 року, і з того часу проживав постійно спочатку в Європі, а потім у США. Останні півроку 46-річний екс-президент, за даними ЗМІ, переважно перебуває на Україні, де є неофіційним радником її нинішнього керівництва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89