Міжнародний валютний фонд закликає український уряд виконувати зобов'язання, пов'язані з екстреним кредитом.

Про це повідомляє «inoСМИ.ru».

Згідно з виданням, це дає підстави вважати, що, на думку фонду, розпад правлячої коаліції в Києві може поставити під удар рятувальний пакет.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подав у відставку, і це загрожує перспективі зміни бюджету, що виконавча рада МВФ може визнати необхідним для того, щоб вона могла схвалити новий транш наприкінці серпня.

Фонд заявив, що його директор-розпорядник Крістін Лагард у п'ятницю обговорила ситуацію по телефону з президентом Петром Порошенком і Яценюком. Лагард «підтримала послідовне виконання програми реформ, в яку входять заходи, нещодавно обговорені з представниками фонду», стверджує МВФ.

Після цієї розмови Порошенко повідомив, що Україна готова виконувати свої зобов'язання, незважаючи на скрутну ситуацію, в якій вона перебуває.

Президент України, судячи з усього, хоче, щоб нинішній уряд залишався при владі, поки не будуть прийняті доповнення до бюджету. Києву вони потрібні не тільки для того, щоб продовжувати отримувати транші МВФ, але й щоб фінансувати армію. На сході України влада зараз веде бої з проросійським сепаратистським рухом.

МВФ наприкінці квітня ухвалив рятувальний пакет для України на суму $17 млрд. Це було зроблено в рамках міжнародної угоди про екстрене кредитування України обсягом в $30 млрд, метою якого було запобігти колапсу економіки після повалення в лютому проросійського уряду.

Цього місяця представники МВФ попередньо дали «зелене світло» черговому траншу, але попередили, що бої на Східній Україні можуть поставити під загрозу програму екстреного фінансування, і що для запобігання економічному краху можуть знадобитися додаткові гроші.

Транш, який становить $1,4 млрд, має бути схвалений виконавчою радою МВФ. Це вважають формальністю, бо саме рятувальний пакет дозволяє США і Європі утримувати прозахідний уряд при владі.

Однак якщо Київ не зможе відповідати необхідним вимогам - не внесе у свою політику низку змін, не посилить бюджет і не вживе деяких заходів для стабілізації економіки - директорам МВФ буде важко виправдати надання траншу. «Програма виходить з передумови, що конфлікт почне згасати найближчими місяцями», - зауважив Міжнародний валютний фонд раніше цього місяця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

109