З початку проведення АТО на сході України загинуло 1129 осіб, поранено майже 3,5 тис. Такі цифри навела Верховний комісар ООН з прав людини Наванетхем Піллей, представляючи доповідь моніторингової місії Управління в Україні, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

«Станом на 26 липня щонайменше 1129 людей було вбито і 3442 поранено», - йдеться в комюніке, поширеному Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

При цьому підкреслюється, що йдеться «про консервативні оцінки» моніторингової місії та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Четверта за рахунком доповідь УВКПЛ охоплює відрізок часу з 8 червня до 15 липня 2014 року. Якщо розглядати статистику лише з середини квітня, коли на сході України почалися зіткнення ополченців з армійськими підрозділами, до 15 липня, то тоді кількість жертв сягає близько тисячі. З більш ніж половини - 522 загиблих - становлять мирні громадяни.

Як йдеться в доповіді, причиною смерті більшості людей останнім часом стали інтенсивні артилерійські обстріли населених пунктів і так звані «супутні втрати» бойових дій, що відбуваються у місцях щільного проживання мирного населення.

«Зростання кількості убитих людей і серйозні збитки цивільній інфраструктурі залежно від обставин може розцінюватися як порушення міжнародного гуманітарного права», - сказала Піллей, додавши, що «бої потрібно зупинити». «Обидві сторони мають ретельно подбати про те, щоб уникати нових жертв і поранень серед мирних громадян», - вважає головна правозахисниця ООН.

У районах східної України, що контролюються ополченцями, «відбулася повна відмова від принципу верховенства права», - йдеться в доповіді.

У документі наголошується, що збройне протистояння на сході України негативно впливає на всю країну і призводить до збільшення кількості вимушених переселенців, зростання антиросійських настроїв і посилення економічних проблем.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314