Під час свого бурхливого виступу в п'ятницю, 25 липня, у Верховній Раді прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що в скарбниці немає грошей на продовження АТО. Зокрема, він заявив: «У нашого уряду немає відповіді, чим платити зарплату, де мені завтра взяти гроші, щоб заправити БТРи. Як утримувати армію і Збройні сили, як не деморалізувати людей, які сидять у траншеях під кулями. Може, ми подумаємо». Але тоді виникає питання: а де поділися кошти, раніше виділені на АТО. І ось тут починається найцікавіше, пише «Gazeta.ua».

Або через недогляд, чи тому, що серед уряду Яценюка справді, є фахівці, але на брифінгу заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук навів дані про витрачання грошей на АТО. Згідно із заявою заступника міністра фінансів, за час проведення АТО - близько 2 місяців - було витрачено близько 2,3 млрд грн із передбачених резервним фондом держбюджету 8,8 млрд грн. Проста математика показує, що в резервному фонді Кабінету Міністрів залишилося 6,5 млрд грн, які можна і потрібно використовувати для перемоги АТО і наведення ладу на сході України.

Ці цифри змушують замислитися, що мав на увазі Яценюк, коли вимагав збільшити резервний фонд на 16,9 млрд грн. А саме така сума записана в законопроекті щодо секвестру бюджету на 2014 року, який не захотіли підтримати депутати у ВР. Навіщо Яценюку знадобилися такі великі кошти, якщо офіційна інформація Міністерства фінансів показує, що для проведення АТО достатньо і 1-1,5 млрд грн на місяць. Чи Яценюк зібрався воювати десять років, або просто, ці гроші вже призначені на інші цілі, які нічого спільного не мають зі знищенням терористів на сході України, а всі розмови про проблеми з фінансуванням АТО тільки прикриття.

І тоді виникає інше питання. Навіщо запроваджувати новий податок на війну, навіщо урізати пенсії і відправляти держслужбовців в оплачувану відпустку і тим самим фактично доводити до зубожіння український народ і при цьому прикриватися проблемою фінансування АТО. Чи може Яценюк думає, що війна все пише і ніхто не зверне уваги, що гроші із резервного фонду Кабінету Міністрів, якими він розпоряджається, можуть бути використані на інші «дуже важливі цілі».

Можливо, просто прем'єр-міністра ввели в оману його підлеглі, які розповіли йому, що грошей на фінансування АТО вже немає. Адже міністр фінансів Олександр Шлапак, виступаючи у ВР, знову-таки вимагаючи голосувати за секвестр, так і заявив: «Коштів навіть на грошову винагороду нашим військовим, які воюють в зоні АТО, немає. З 1 серпня нам платити військовим буде нічим». І це при тому, що його заступник заявляє, що в резервному фонді Кабміну понад шість мільярдів гривень вільних коштів. Варто було б Президенту України, прем'єру, депутатам розібратися у всій цій математиці, а вже потім приймати рішення про запровадження нових податків та урізання соціальних виплат. А то виходить якась плутанина з цифрами. То виявляється, грошей немає, то виявиться грошей більше, ніж треба.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177