Надання спеціального статусу головного союзника США поза блоком НАТО (MNNA Major Non-NATO Ally of the UnitedStates) дозволить посилити національну безпеку країни. Про це в ефірі «Першого національного» телеканалу сказав заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«США не тільки запроваджують санкції, сьогодні вніс білль, який за ініціативою Президента України виступає з пропозицією визнати Україну державою зі спеціальним статусом - не членом НАТО, фактично - головним союзником. Якщо це станеться, то це буде прорив. Адже ядерна держава постачатиме нам без обмежень все те, що потрібно», - зазначив Чалий.

Заступник глави АП повідомив, що на засіданні Комітету постійних представників Європейського Союзу прийнята «дорожня карта» щодо переходу до третьої хвилі санкцій стосовно Російської Федерації. «Для цього потрібно будь-яких дебатів. Переломним моментом стало знищення мирного літака над Україною», - підкреслив він.

За словами Чалого, запровадження третьої хвилі санкцій щодо товарів подвійного призначення, фінансування проектів і технологій в енергетичній сфері, запровадження ембарго на постачання озброєнь. «У тому разі, якщо це відбудеться, питання «Містралів» стане предметом чіткого правового регулювання в Європейському Союзі», - підкреслив заступник глави АП.

Як раніше повідомляв ForUm, Сполучені Штати Америки розглядають можливість надання Україні статусу союзника Організації Північноатлантичного договору без безпосереднього членства в НАТО.

Президент України Петро Порошенко висловив думку про те, що у разі, коли санкції не працюють, є підстави для звернення до Конгресу США про надання Україні для вирішення проблем безпеки спеціального статусу - головного союзника поза блоком НАТО, такого як Ізраїль, Австралія і Філіппіни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110