Співробітники Головного управління боротьби з організованою злочинністю затримали в Києві двох кримінальних авторитетів, які організували кілька власних груп у складі терористичної організації Донецька народна республіка.

Як повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС, один із затриманих має статус «злодія в законі», відомий на прізвисько «Куцу», інший - також впливовий кримінальний авторитет «Кахело».

За даними правоохоронців, «злодій у законі» останнім часом проживав на території Донецької області, де мав значний вплив на криміногенну обстановку і контролював злочинні групи, які займалися скоєнням тяжких злочинів. «Законник» призначав «смотрящих» в установах виконання покарань, інших місцях обласного та районного значення східних регіонів і контролював «общак».

Раніше «Куцу» неодноразово був судимий на території Грузії та РФ, затримувався він і в нашій країні. У 2012 році з'ясувалося, що на території Донецької області нелегально проживає іноземний «злодій у законі», який у 2007 незаконно отримав громадянство України. В результаті проведеної перевірки за ініціативою ГУБОЗ громадянство «Куцу» було скасовано, а «злодія» видворили за межі країни.

Незважаючи на це, «злодій у законі» знову повернувся. В Україну він запросив ще й свого родича, який також має великий вплив у злочинному світі. «Кахело» раніше неодноразово судимий, у тому числі за умисне вбивство. До України прибув також нелегально.

За інформацією, що надходить в ГУБОЗ, з початку сепаратистських проявів злочинці організували кілька власних груп у складі терористичної організації ДНР, основними завданнями для яких були мародерство, розбійні напади та інші тяжкі злочини, у тому числі заволодіння вогнепальною зброєю у великій кількості.

Крім цього, на прохання невстановлених осіб, злочинці намагалися за рахунок власного авторитету дестабілізувати обстановку в установах пенітенціарної служби на території Донецької та Луганської областей, підбурюючи засуджених до скоєння масових заворушень для їх незаконного примусового звільнення з метою їх озброєння і поповнення незаконних збройних формувань.

До столиці чоловіки прибули для встановлення контролю над бізнесменами середньої ланки, які проживали у Донецькій області, однак у зв'язку з останніми подіями були змушені виїхати до Києва.

Нині чоловіки поміщені в пункт тимчасового перебування іноземців, які незаконно перебувають на території України. Правоохоронці готують необхідні матеріали для їх примусового видворення терміном на 5 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41