РФ має докази застосування фосфорних боєприпасів українськими силовиками прід час проведення антитерористичної операції в східних областях країни, заявив заступник начальника оперативного управління Генштабу ЗС РФ генерал-майор Віктор Позніхір.

«Сьогодні ми маємо достовірні підтвердження того, що в зазначених мною містах і населених пунктах України застосовувалися саме фосфоровмісні боєприпаси», - повідомив він в ефірі телеканалу «Росія 24».

За його словами, це твердження ґрунтується на характерних ознаках застосування фосфоровмісних боєприпасів, повідомляє РІА «Новости».

«Це висока швидкість падіння на відміну від освітлювальних боєприпасів, розсіювання яскраво палаючих елементів на великій площі, які за формою нагадують сніп іскор, виникнення масштабних пожеж у місцях падіння і висока температура горіння», - заявив генерал, зазначивши, що фосфоровмісні боєприпаси застосовувалися по житлових кварталах населених пунктів, в яких залишилося виключно мирне населення.

На думку Позніхіра, ці боєприпаси застосовувалися для психологічного і деморалізуючого впливу на людей, заподіяння значної шкоди соціальній та економічній інфраструктурі, що створює умови для виникнення гуманітарної катастрофи.

«Ці факти підтверджуються свідченнями очевидців подій з числа біженців із цього регіону, характерними ознаками ураження людей в містах південного сходу України, а також відео- та фотоматеріалами журналістів, що працюють у Луганській та Донецькій областях», - сказав генерал, нагадавши, що ці боєприпаси заборонені міжнародними конвенціями з 1979 року.

Нагадаємо, МВС отримало неспростовні докази, що самопроголошені «ЛНР» і «ДНР» ведуть переговори про отримання з Росії партії фосфорних боєприпасів для використання в установках залпового вогню «Град».

Міністерство закордонних справ України заявило, що українські військові підрозділи, задіяні в антитерористичній операції на сході України, не мають на озброєнні фосфорних боєприпасів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90