Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання споживчих цін до грудня 2014 року на 19% порівняно з груднем 2013 року.

Про це Forum'у повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Зокрема, економічні підсумки першого півріччя 2014 року і прогноз на друге півріччя 2014 року озвучив на брифінгу 25 липня перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

За його словами, економіка України поточного року перебуває у надзвичайно складному стані через анексію Криму, військовий конфлікт у провідних промислових регіонах країни, розбалансування фінансової системи, торговельні обмеження з боку Російської Федерації.

За підсумками першого півріччя майже всі види економічної діяльності продемонстрували негативну динаміку, зазначає заступник міністра.

Зокрема, падіння виробництва було у сільському господарстві - на 3,9%; промисловості - на 4,7%; будівництві - на 8,9%; торгівлі - на 10,5%.

За словами Максюти, спостерігалося зростання цін на споживчому ринку на 11,6%.

«Ці процеси посилюються негативними настроями у суспільстві, вичікувальною позицією інвесторів, прискоренням інфляційних процесів через девальвацію гривні і підвищенням тарифів на природний газ та електроенергію», - заявив Максюта.

Заступник міністра підкреслив, що фактично єдиним рушієм економічної активності залишався внутрішній споживчий попит, але його позитивний внесок щомісяця зменшується, посилюючи негативні тенденції в економіці, зокрема, обіг роздрібної торгівлі зріс лише на 0,8% за період з січня по червень 2014 року.

«Беручи до уваги стан економіки України у першому півріччі, Мінекономрозвитку за підсумками 2014 прогнозує зниження ВВП на 6%, зростання цін на споживчому ринку на рівні близько 19% (грудень до грудня)», - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що Мінекономіки розробило прогноз економічного та соціального розвитку України на 2015 рік за двома сценаріями.

«Обидва сценарії прогнозу передбачають відновлення позитивної динаміки ВВП за підсумками 2015 року. Прогнозується зростання реального ВВП на рівні 0,3% за сценарієм 1 і 2% за сценарієм 2», - зазначають у секретаріаті Кабміну.

Як повідомляв ForUm, Мінекономіки оцінює падіння ВВП країни за підсумками першого півріччя 2014 року на рівні близько 3% і прогнозує, що загалом за підсумками 2014 року воно може досягти 6%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом