Воронезький обласний суд відхилив апеляцію захисту і залишив під вартою українську льотчицю Надію Савченко до 30 серпня 2014 року, відмовившись випустити її під заставу в 500 тис. рублів.

Таке рішення оголосила суддя, передає «УНІАН».

Під час засідання адвокати Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов заявили про незаконність її утримання під вартою. Зокрема, було заявлено, що в судовій справі використовується формулювання про те, що «злочин було скоєно на території ЛНР, яка не є суб'єктом міжнародного права.

За словами Фейгіна, російські органи мають звернутися до українських колег з проханням надати допомогу в розслідуванні цієї справи.

Також, на його думку, суд не надав належного значення очевидній недостатності доказів нібито причетності Савченко до загибелі російських журналістів. Зокрема, використовуються свідчення невідомого, який зазначений як «Тарас», що є анонімним свідченням, хоча з цього не випливає, що Савченко має стосунок до мінометного обстрілу, а низка свідків не бачили Савченко цього дня і не дають жодної інформації.

«Явних доказів провини Савченко немає», - наголосив він, додавши, що, за російським законодавством, брати під варту можна тільки за наявності конкретних свідчень злочину.

Крім цього, адвокат Полозов підкреслив, що Савченко з 30 червня насильно і незаконно утримується на території РФ і незаконно перевезена з території України, її допитували без адвоката, без перекладача і доступу консула України, але з використанням поліграфа.

Полозов запропонував суду відпустити Савченко під заставу в 500 тис. рублів і гарантії Посольства України.

Сама Савченко заявила, що російські спецслужби незаконно доставили її в РФ і для справедливості мають повернути до України, а вона, у разі необхідності, повернеться для судового розгляду.

Прокурори висловилися категорично проти звільнення Савченка з-під варти, оскільки вона нібито може сховатися і чинити тиск на свідків та потерпілих, при тому, що потерпілими є загиблі російські журналісти Антон Волошин та Ігор Корнелюк.

Як повідомляв ForUm, 31-річна українська військовослужбовець льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила у полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася у Воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному із населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

Воронезький суд ухвалив рішення залишити Савченко під вартою до 30 серпня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45