Україна скоротила вивезення своїх товарів у Росію на чверть і збільшила на 15% експорт до країн старого світу. Поки в ЄС постачаються товари первинної переробки та сировина. Далі на Україну очікують промислові виклики, успіхи модернізації і непросте втілення економічної частини Угоди про асоціацію. Таку думку висловили економічні експерти і політики в ефірі телеканалу «Бізнес».

Фахівці наголошують: виробничий сектор стрімко деградує, а вітчизняні товари далеко від кордонів не їдуть. Імпортером-лідером є Польща - 5% від загального експорту, тоді як у Німеччину йде менше 3%. Як зазначає експерт Софія Кириленко, за п'ять місяців поточного року експорт скоротився на 5% порівняно з торішніми показниками. Іноземних товарів держава купувала ще менше. Імпорт упав на 18%. Примітно, що головними споживачами продукції українського виробництва стали країни ЄС, старий світ забирає частину вітчизняного експорту. Водночас санкції, які європейці застосовують проти Росії, позначаються і на нашій економіці.

Екс-міністр економіки Віктор Суслов підкреслює: «Росія відповідатиме запровадженням нових обмежень та санкцій проти України, і страждати буде і українська, і російська економіка. Падіння обсягів взаємної торгівлі зупинити буде досить складно».

Між тим, Верховна Рада досі не ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС, зокрема угоду про зону вільної торгівлі.

Але позитивний момент розвитку вітчизняної економіки, стверджують економісти, є. Україна вийшла на позитивне сальдо торговельного балансу - понад півмільярда доларів. Це наслідок впровадження програми заміщення імпорту, яка була ухвалена попереднім урядом Азарова-Арбузова, зазначає телеканал.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295