Київрада вчора спробувала затвердити значне скорочення бюджету і запровадити в столиці жорсткий режим економії. Про це пише газета «Капітал».

Розроблені антикризові заходи повинні були збільшити надходження в казну на 854 млн грн і ще 263 млн грн заощадити. Крім економічного аспекту, на вчорашньому засіданні столичної міськради важливим став політичний. Депутати сформували фракцію «УДАР-Солідарність» з двома співголовами. Члени об'єднання говорять про чисту формальність, їхні опоненти - про розкол команди.

Жителів столиці, а особливо бюджетників, чекають серйозні фінансові потрясіння. Вчора депутати Київради розглянули проект рішення «Про заходи щодо наповнення бюджету Києва, економного та раціонального використання бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни у 2014 році». Документ з голосу до порядку денного включив голова бюджетної комісії Київради Андрій Странніков. У проекті 60 пунктів. Ознайомитися з ним більшість депутатів змогли лише на засіданні, що викликало бурю обурення. «Наша фракція не підтримає. Там написано, що з освіти знімається 86 млн, і де саме вони їх знайшли, незрозуміло», - сказала голова профільної комісії, представник фракції «Самопоміч» Наталія Шульга.

Її повністю підтримує колега з Радикальної партії, голова комісії з боротьби із корупцією Ігор Мосійчук. «Ми категорично не будемо голосувати. На мою думку, в документі багато корупційних схем, наприклад, узаконення всіх МАФ», - пояснив він.

Дійсно, документ передбачає отримання 100 млн грн пайового внеску з власників малих архітектурних форм до 1 вересня. Крім цього, по 10 млн грн на місяць має надходити від послуг паркування, а 144 млн грн - від оренди землі.

Паралельно зі збільшенням навантаження на бізнес у столиці планується значно скоротити бюджетні видатки. На святах місто має заощадити 6,5 млн грн, на фізкультурних заходах - 10 млн грн, а фінансування соціальної програми «Турбота» урізати на 87,5 млн грн. На 50 % скоротяться витрати чиновників на послуги зв'язку, будуть зменшені ліміти на службові автомобілі. Закордонні поїздки або відрядження - тільки після узгодження з мером. Наявні вакансії заповнювати заборонили, скасували також премії та надбавки до зарплати. «Це важливі заходи для міста, а деяким депутатам потрібно вирішити, чим вони хочуть займатися - бюджетом або власним іміджем», - прокоментував документ Странніков.

Тим не менш, після бурхливого обговорення депутати не змогли проголосувати документ навіть за основу і перенесли його розгляд на наступну сесію. Попереднє засідання призначено на вересень. У кулуарах звучала думка, що за нинішньої фінансової ситуації столиці дешевше оголосити дефолт. Однак політично таке рішення є невигідним.

Цікавою подією вчорашнього засідання стало також утворення нових фракцій. Представники більшості створили «УДАР-Солідарність», співголовами якої стали Андрій Странніков та Ігор Кононенко. У першого в підпорядкуванні 35 депутатів, другий контролює 42 обранців. Почесним головою фракції став Віталій Кличко. Депутат Галина Янченко назвала формування «двоголовим орлом».

«Це просто формальність, фракція залишається єдиною», - запевняє Странніков. Він уточнив, що переговорів з позафракційними депутатами не веде, на відміну від свого колеги. «Пройдемо всі процедури формування фракції, а потім почнемо розглядати кандидатури, якщо вони надходитимуть», - повідомив Кононенко. Представники інших політичних сил називають формування фракції «УДАР-Солідарність» розколом. «Він давно назрівав, і серйозно. Тепер мій голос стає набагато важливішим й дорожчим», - вважає один із депутатів Київради. Ще одну фракцію - «Нове життя» - із себе самого сформував депутат Ігор Федоренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53