Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch зафіксувала випадки загибелі цивільного населення внаслідок застосування ймовірно українськими військовими реактивних установок «Град» у районі Донецька, повідомляється на сайті організації.

«Внаслідок щонайменше чотирьох випадків застосування реактивних установок «Град» імовірно українськими силами і проурядовими добровольчими формуваннями по контрольованих ополченцями районах і передмість Донецька в період з 12 по 21 липня 2014 року загинуло щонайменше16 і було поранено значну кількість цивільних осіб», - сказано в повідомленні.

Організація підкреслює, що «застосування невибіркової зброї по населених районах - це порушення міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв війни, і може становити військовий злочин».

Правозахисники також зазначають, що останнім часом «Град» використовувався як українськими урядовими силами, так і незаконними збройними формуваннями, які протистоять їм.

При цьому правозахисники наголошують, що НЗФ, які протистоять уряду, не вживалося «всіх розумних заходів»: вони розміщували свої позиції у густонаселених районах, тим самим порушуючи закони і звичаї війни ставлячи під загрозу цивільне населення.

«В одному випадку після влучання реактивних снарядів в їхній опорний пункт та прилеглу забудову ополченці перенесли свою базу ближче до центру населеного пункту. Однак порушення гуманітарного права однією зі сторін конфлікту не виправдовують порушень іншою стороною», - сказано в повідомленні.

Human Rights Watch у зв'язку з цим закликає міжнародних партнерів України «нагадати Києву про необхідність неухильного дотримання норм міжнародного гуманітарного права, у тому числі - припинення будь-якого використання «Граду» в населених районах».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44