В умовах кризи у відносинах з Росією до України відправлено групу співробітників Пентагону, повідомляє The Washington Times

«Група співробітників Пентагону вирушає в Україну, щоб допомогти цій країні відновити її роздроблену армію», - наголошується в матеріалі видання, переклад якого публікує «Inopressa».

За очікуваннями конгресменів і аналітиків, у результаті місія порекомендує США надати Україні «більш широку військову підтримку в боротьбі з проросійськими сепаратистами» (формулювання автора статті Меггі Ібарри).

Офіційний представник Пентагону полковник Стів Уоррен повідомив: у найближчі декілька тижнів група представників його відомства, що спеціалізуються на стратегії і політиці, відвідає Київ, щоб дати оцінку конкретним програмам, які США, можливо, захочуть укріпити.

Їхнє завдання - спільно з українцями «сформувати і заснувати міцну програму майбутніх зусиль США для підтримки української армії з допомогою команд експертів, які спеціалізуються на цій темі, і довготривалих радників», сказав Уоррен.

США вживають заходів для зміцнення оборонної інфраструктури України в момент, коли президент Путін зазнає наростаючого тиску, зазначає газета. Від нього вимагають припинити підтримку сепаратистів, які захопили владу над частиною Східної України.

Путін продовжує критикувати Київ за контрнаступальну операцію проти повстанців. Але Стів Гейніард, у минулому помічник заступника держсекретаря США, прогнозує: «Мені здається, що Путін шукатиме спосіб зберегти обличчя, щоб уникнути міжнародного розслідування, яке продемонструє винність Росії». «Думаю, він прийде і запропонує припинення вогню на 6 місяців та масу речей, які заспокоять гнів міжнародного співтовариства, а через 6 місяців знову візьметься за своє», - додав експерт.

Для адміністрації Обами інцидент з авіалайнером має бути чіткою ознакою того, що пора постачати в Україну озброєння, каже Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні. За його словами, українцям потрібне легке бронебійне озброєння і ПЗРК. «Я хочу гарантувати, щоб потенційна ціна для росіян у разі військового вторгнення в Україну була максимально високою», - пояснює він.

Пентагон постачає Україну раціями, особистими пакетами першої допомоги, спальними килимками, комірами-масками, куртками і бронежилетами, повідомляє газета. «Але Пентагон утримується від задоволення прохань українського Міністерства оборони про все, що могло б сприйматися як пряма військова допомога», - йдеться в статті.

Офіційний представник Пентагону Ейлін Лайнез повідомила, що найближчими тижнями і місяцями Україна отримає прилади нічного бачення, тепловізори, військові каски, роботів для дезактивації вибухівки та артилерійських снарядів, а також додаткові рації.

За словами чиновників Пентагону, список бажаного обладнання, поданий Україною на початку року, застарів, а «умови, можливо, змінилися».

Гейніарду неясно, наскільки успішними будуть зусилля Пентагону. За його словами, для початку американські політики повинні вирішити, якою має стати армія України. «Силою, яка може встояти поодинці й охороняти кордони своєї країни? Або ми просто хочемо, щоб вони могли оборонятися від Росії?» - запитує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57