Росія з 28 липня забороняє ввезення продукції рослинництва з України в ручній поклажі, багажі й у поштових відправленнях, повідомляє Россільгоспнагляд.

Це рішення прийнято у зв'язку з численними порушеннями російського законодавства та фактичною відмовою української сторони від переговорів, уточнює служба.

Згідно з повідомленням, Россільгоспнагляд з початку поточного року припинив 182 спроби ввезення з території України картоплі та саджанців плодових і декоративних культур без фітосанітарних сертифікатів. При цьому, відповідно до Митного кодексу України, рішення про відмову від проведення фітосанітарного контролю у пунктах пропуску через державний кордон цієї країни приймається не фахівцями Держветфітослужби, а посадовими особами митної служби, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

В таких умовах спроби ввезення рослинної продукції з України до Росії, порушуючи законодавство Митного союзу, не припиняються, наголошує Россільгоспнагляд.

Зокрема, в міжнародному пункті пропуску «Грайворон» Бєлгородської області в ручній поклажі громадянина, який в'їжджав на територію Росії з України, було виявлено 7 кг картоплі, в якій виявлено карантинний об'єкт - золотисту картопляну нематоду.

Всього з початку цього року в ручній поклажі та багажі пасажирів, які прибувають з території України, виявлено п'ять видів карантинних для Росії об'єктів - амброзія полинолиста, ценхрус малоквітковий, західний (каліфорнійський) квітковий трипс, золотиста картопляна нематода, картопляна міль.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом