На Україну чекають економічні втрати, якщо парламент нині ратифікує Угоду з ЄС. Таку думку в коментарі Forum'у висловила член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич.

«Наскільки я розумію, перенесення ратифікації на вересень пов'язане з економічними причинами. Ми дійсно втрачаємо багато грошей у зв'язку з тим, що поки не пристосовані до правил ЄС. В Україні не розроблено пакет документів, Рада ще не ухвалила частину необхідних законопроектів», - сказала Бабич.

На її думку, це відтермінування дасть час українській економіці для адаптації.

«Думаю, що це пов'язано з політичними мотивами. В Україні нестабільна ситуація для Європи. Наслідки прораховані, і ми повинні бути готові до багато чого», - додала вона.

На уточнююче запитання, чи можуть виникнути проблеми з ратифікацією Угоди через те, що восени в Україні очікують розпуску парламенту і перевиборів, Бабич відповіла: «Так, дійсно, якась небезпека є. Ситуація з фракцією КПУ свідчить про те, що Президент хоче розпуску парламенту. Це дасть йому можливість провести вибори, сформувати більшість під себе, переформатувати Кабмін і відчувати себе більш упевнено. Але, думаю, що усвідомлюючи неминучість перевиборів, парламент буде поступливішим й ухвалить законопроекти, які дозволять нам претендувати на членство в ЄС. Хоча кажу відразу - наші ринки не готові до ЄС, особливо молочний. Українці не звикли робити багато речей, які є стандартними для ЄС. Перші рік-два на нас чекає багато проблем».

Нагадаємо, що Адміністрація Президента має намір ще на місяць відкласти спрямування до Верховної Ради пакета документів для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. За цей час в АП сподіваються заощадити 280 млн грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом