Проведення парламентських виборів в Україні залежатиме від результату конфлікту на Донбасі. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

«Питання проведення парламентських виборів найближчим часом не буде закрито. Незрозуміла перспектива впровадження плану Президента щодо розпуску парламенту. Більше того, я навіть не впевнений, що гарант просуватиме свій намір і надалі. Йому вибори потрібні лише в разі перемоги на південному сході, яка поки залишається під питанням», - каже Погребинський.

На думку політолога, проведення виборів залежить від вирішення конфлікту на Донбасі.

«Якщо Порошенко вдасться встановити «мир на своїх умовах» на Донбасі, то йому вигідно провести вибори якомога раніше. Тоді партії, які він підтримує, або вони підтримують його, отримують шанс сформувати більшість у наступному складі парламенту. Але президент не може бути впевнений, що так усе закінчиться, що йому насправді потрібні вибори. У мене відчуття, що ці розмови «про всяк випадок». Вийде вийти з протистояння з південним сходом переможцем - треба швидше обрати нове скликання. Не вийде - краще не обирати. Адже нинішній парламент так і збирає для нього більшість. Це демонструє сьогоднішнє голосування за указ про мобілізацію», - констатує він.

При цьому експерт відмовився прогнозувати дату закінчення АТО.

«Сьогодні АТО перебуває в стадії активізації, що буде через тиждень важко сказати. Сьогодні говорити про перспективи її закінчення складно. Я не бачу перспектив бліцкригу. Одна справа - воювати на околицях, інша - намагатися зайти великими силами на вулиці міста, де з-за кожного рогу в тебе можуть стріляти. Це дуже небезпечно і пов'язано з великими втратами і серед місцевого населення. Не впевнений, що Порошенко готовий до такого введення військ у Луганськ і Донецьк, тому не можу дати ніяких прогнозів», - резюмував Погребинський.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом