Дострокові парламентські вибори можна провести і в умовах проведення антитерористичної операції на сході України. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив народний депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Шевченко.

«Навіть в умовах проведення АТО вибори можуть бути проведені. Формально АТО не перешкоджає проведенню виборів», - упевнений він.

За його словами, забезпечити можливість проголосувати жителям східних регіонів можна в разі внесення змін до Закону про вибори народних депутатів України.

«Якщо ми йдемо на вибори найближчим часом, однозначно нам потрібно змінити закон, щоб люди, які живуть у зоні АТО, могли голосувати і балотуватися», - сказав він.

Депутат пояснив, що в законодавстві потрібно зафіксувати норму, що передбачає право людей, які проживають на території, контрольованій незаконними збройними формуваннями, голосувати не за місцем реєстрації.

«Наприклад, люди з Донецька і Луганська зможуть голосувати не тільки в день виборів. Треба дати їм два-три тижні, щоб вони могли виїхати за межі територій, підконтрольних бойовикам, і проголосувати на Харківщині, Дніпропетровщині», - пояснив він.

Парламентарій також нагадав, що для жителів Криму така норма вже зафіксована у законодавстві України.

«Для Криму це вже було передбачено перед президентськими виборами», - нагадав він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44