Міністерство закордонних справ закликає країни, громадяни яких стали жертвами авіакатастрофи, розглянути можливість відправлення в Україну цивільних поліцейських підрозділів для забезпечення недоторканності місця катастрофи по всьому його периметру та надання необхідного сприяння розслідуванню.

Про це йдеться в коментарі МЗС стосовно схвалення Радою Безпеки ООН резолюції щодо міжнародного розслідування катастрофи літака МН17 Malaysian Airlines.

Крім того, в коментарі повідомляється, що Україна вітає одностайне схвалення РБ ООН резолюції з міжнародного розслідування катастрофи, представленої Австралією у співавторстві з Україною.

«Розглядаємо результат голосування, як і широке коло співавторів резолюції, як беззастережну підтримку Радою Безпеки зусиль міжнародної спільноти та України щодо проведення повного і ретельного та незалежного розслідування у координації з ІCАО та іншими міжнародними організаціями», - зазначають в МЗС.

У коментарі також зазначається, що 22 липня українська сторона запропонувала Нідерландам обговорити питання передачі цій країні проведення розслідування катастрофи, можливість чого передбачена в Чиказькій конвенції, враховуючи, що переважна більшість жертв є громадянами Нідерландів.

«Серед ключових положень резолюції особливої уваги заслуговує встановлення Радою Безпеки того, що літак був збитий, що спричинило трагічну втрату 298 життів; вимога до збройних груп на сході України забезпечити недоторканність місця катастрофи і не допустити знищення особистих речей, тіл загиблих пасажирів та інших свідчень, а також забезпечити швидкий і безпечний доступ представників Комісії з розслідування, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та інших міжнародних організацій за стандартами ІCАО; вимога про негайне припинення військової активності, зокрема збройних груп, у безпосередньому районі катастрофи», - сказано в коментарі зовнішньополітичного відомства.

«Закликаємо країни, громадяни яких стали жертвами авіакатастрофи і які, разом з Україною, найбільш зацікавлені у проведенні всебічного і незалежного розслідування, розглянути можливість відправлення цивільних поліцейських підрозділів для забезпечення недоторканності місця катастрофи по всьому його периметру та надання необхідного сприяння розслідуванню», - наголошують дипломати.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 липня на території України розбився «Боїнг-777» Malaysian Airlines, що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Лайнер упав в околицях села Грабове Шахтарського району Донецької області. На борту перебувало 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

21 липня РБ ООН одностайно схвалила резолюцію щодо катастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» в Україні.

Проект резолюції був винесений на розгляд РБ ООН Австралією, при цьому у нього також були внесені фрагменти документа, підготовленого Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом