Профспілка працівників вугільної промисловості України виступає проти ліквідації 46 шахт, про що заявило Міністерство соціальної політики. Таку думку в коментарі Forum'у висловив перший заступник голови профспілки Валерій Мамченко.

«Створити нові робочі місця за рахунок ліквідації шахт не вдасться. Ми вважаємо цю програму недопрацьованою. Там загальні фрази, декларації, конкретики немає. Свій протест ми спрямували в уряд. Ми категорично проти розробки подібних програм без урахування соціально-економічних питань і самих робітників в особі профспілок», - сказав він.

За словами першого заступника голови профспілки, ця програма є «мильною бульбашкою, яка лопне і завдасть шкоди шахтарям».

«Зрозумійте, коли людина працює в таких важких умовах з ризиком для життя, а їй з Києва розповідають, що її шахту закриють і ліквідують, крім озлоблення і невдоволення, це нічого не викличе. Говорити такі речі не можна без чіткого плану: хто, де, коли, за які гроші. За час незалежності було більше 30 програм реформування вугільної галузі. Всі вони виявлялися порожніми, тому що за ними не було фінансування та організаційних заходів. Вони закінчуються скороченням шахтарів», - пояснює він.

«Хіба можна такі речі заявляти, не погодивши це з трудовими колективами? Є багато шахт, які можна зробити рентабельними, і яким не потрібна дотація. Але для цього розум треба мати. Про цю програму заявляє Мінсоцполітики, а в її розробці не брало участь профільне міністерство. Для чого про це зараз говорити? Щоб створити конфліктну ситуацію в регіоні? Мало її чи що? Треба посилити?» - ставить риторичні запитання Мамченко.

Нагадаємо, директор департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики Наталія Зінкевич заявила, що в Донецькій та Луганській областях у рамках реструктуризації вугільної промисловості до 2017 року планується припинити роботу 46 шахт, внаслідок чого безробітними стануть 22 тисячі шахтарів. За її словами, це передбачено програмою створення робочих місць і стабілізації зайнятості в Донецькій та Луганській областях на період до 2017 року.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом