Після авіакатастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» у Донецькій області низка авіакомпаній скасувала свої рейси як в Україну, так і з України. Зокрема, не піднялися в небо два нічні рейси, які курсують з Києва в Дубай та Москву, вранці не виїхали на злітну смугу два лайнери, що прямують у Париж, та один в Ашхабад. Крім того, скасовані і денні рейси до Санкт-Петербурга, Москви і Кишинева.

Не залишився без змін і розклад рейсів на приліт. Так, учора ввечері були скасовані вильоти з Парижа, Санкт-Петербурга, Ашхабада і Москви. Також не приземляться сьогодні в «Борисполі» лайнери з Кишинева та Алмати. Зрозуміло, що в цій ситуації багато людей, які планували виїхати або приїхати в нашу країну, опинилися в невизначеному становищі. ForUm з'їздив в аеропорт «Бориспіль» і з'ясував усе на місці.

Заручники ситуації

На вході в термінал «D» головних повітряних воріт Києва в очі відразу впадає натовп людей біля каси з вивіскою «Аерофлот». Не складно здогадатися, що саме тут пасажири рейсів до Москви і Санкт-Петербурги, які відмінили, намагаються зрозуміти, що їм тепер робити.

«Ми стоїмо тут з 10.00 ранку. Черга дуже повільно просувається. Чи повернуть гроші, ми не знаємо, але сподіваємося, що дадуть додатковий рейс», - каже чоловік, що прямує до Москви.

На думку пасажира «істерія» авіакомпаній невиправдана. «Я летіти не боюся, мені терміново необхідно повернутися в місто. Те, що відбувається - це просто бардак. До того ж, ніхто чітко не може пояснити ситуацію. Пропонують прийти завтра близько 11 години. Сказали, що може буде рейс», - обурюється він.

Такої ж думки дотримується і ще один заручник ситуації. «Скасовувати рейси - це не вихід із ситуації. Необхідно вирішувати саму проблему. Хай би авіакомпанії літали в обхід небезпечної зони України. Вони просто не хочуть наражати себе на ризик, тому шукають легкі шляхи розв’язання. А про пасажирів, їхній комфорт, не думають. Мені, знаєте, не дуже приємно перебувати тут уже котру годину. Я був у відрядженні, дуже втомився, хочу додому», - скаржиться пасажир.

А ось його «колега по нещастю» дуже боїться повертатися до Москви літаком. «Знаєте, якщо б я знала, що станеться така ситуація я б ні за що не прилетіла. Я й так літати боюсь, а тут ще і збитий літак», - каже дівчина, хвилюючись.

Багатьох пасажирів найбільше турбує невизначеність, те, що в авіакомпанії ніхто не може пояснити що їм тепер робити.

«Ми повинні були летіти в Пітер. Хочемо взяти квитки на 17.00 на Москву, а звідти вже якось будемо добиратися до нашої фінішної точки. Дуже не подобається, що ситуацію ніхто не пояснює, не кажуть, чому скасували рейси. Хоча всі розуміють, з чим це пов'язано. Хтось квитки просто здає і купує на новий рейс. Але ми хочемо повернути наші гроші. Якщо не вийде, то будемо скаржитися», - каже чоловік.

А от двох хлопців сформована ситуація не дуже турбує. В очікуванні своєї черги вони намагаються хоч якось зайняти себе.

«Зараз черга футболу», - жартують хлопці.

«Звичайно, погано, що так сталося. Але що ми вдіємо? Будемо чекати нашої черги, і вирішувати вже потім свої проблеми. А летіти ми не боїмося. Ми взагалі вперше будемо летіти», - кажуть хлопці.

Потрапити до авіакаси «Аерофлоту» для роз'яснення ситуації було досить проблематично. Пасажири на емоціях, втомлені від очікувань, просто не пропускали нікого поза чергою.

Варто зазначити, що, незважаючи на скасування «Аерофлотом» ранкових рейсів до Москви і Санкт-Петербурга, рейс до Білокам'яної о 15.00 полетів.

Загалом ситуація в головній повітряній артерії країни досить спокійна. Люди проходять реєстрацію на свої рейси, здають багаж. Ніякої паніки серед пасажирів немає. Лише всюди чутно розмови про трагедію «Боїнга-777».

До другої половині дня черг біля кас інших авіакомпаній не було. Ймовірно, це пов'язано з тим, що вильоти за скасованими рейсами мали здійснитися ще до сьомої ранку, тому до обіду всі питання з пасажирами розв'язалися.

Говорить «Бориспіль»

Ситуація з подальшими рейсами авіакомпаній, які скасували свої рейси, досі залишається незрозумілою, проте аеропорт «Бориспіль» працює в штатному режимі й готовий відправляти і приймати всі лайнери за розкладом. «На 13.00 жодна з цих компаній не підтвердила подальшої відміни або відтермінування рейсів. Сподіватимемося, що сполучення з цими містами буде налагоджено», - каже прес-секретар «Борисполя» Світлана Ожигова.

За її словами, ситуація, що склалася, психологічно непроста як для керівників авіакомпаній, так і для самих пасажирів.

Однак, незважаючи на те, що низка авіакомпаній скасувала свої рейси, на обслуговування в аеропорті «Бориспіль» подали заявки азіатські авіакомпанії. «Зараз до нас на обслуговування подають заявки деякі азіатські авіакомпанії, які хочуть організувати рейси для того, щоб забрати тіла загиблих людей на батьківщину. Всі ці заявки ми задовольнимо. Крім того, наразі директор підприємства доручив деяким заступникам терміново промоніторити номерний фонд готелів, які знаходяться біля аеропорту. Це для того, щоб допомогти розселити родичів тих людей, які загинули в катастрофі. Найближчим часом ознайомитися з інформацією про наявність місць у готелях, можна буде в авіадовідці аеропорту», - обіцяє Ожигова.

Також у «Борисполі» нагадали, що в разі скасування рейсу пасажирам необхідно звертатися безпосередньо в авіакомпанію, а не в аеропорт. «Безпосередньо спілкується з пасажирами авіакомпанія. Якщо авіакомпанія скасовує рейс з якихось причин, то вона несе відповідальність за повернення коштів, обмін квитка і відповідно за всі інші витрати, які в такому разі передбачаються, тобто за харчування, напої, розміщення в готелі. Ми можемо лише надати умови», - пояснила прес-секретар.

Що ж, сподіваємося, невдовзі ситуація вирішиться, і всі заручники ситуації доберуться до свого місця призначення.

Дарина Шварцман, Максим Требухов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2254