Ефективність нової хвилі приватизації залежить від прозорості та контрольованості процесу - відсутності корупційної складової. Таку думку висловив Forum'у секретар Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, народний депутат України Антон Кіссе.

Парламентарій вважає, що чи буде нова хвиля масової приватизації пошуком ефективного власника чи елементарною спробою покрити дефіцит бюджету, залежить від того, хто буде проводити цей конкурс, від відповідальності цих людей.

«Низку об'єктів давно вже потрібно продавати, оскільки про їхню ефективність надходжень у дохідну частину бюджету України говорити не доводиться. Але майно має бути продано за хорошу суму. Також потрібен жорсткий контроль умов приватизації об'єкта. Адже це пов'язано не тільки з обов'язковими платежами, а й з соціальним захистом людей, збереженням робочих місць, із заробітною платою», - пояснив він.

Крім того, за словами Кіссе, необхідно прибрати корупцію.

«Вважається, що державні підприємства гарантують робочі місця. Але тенденція вже багато років така: призначають свого директора, вимивають усі оборотні кошти, знищують усі виробничі потужності, вичавлюють з цього підприємства все, що можна, а потім кидають. Таких підприємств десятки і десятки. А коли є власник - у нього інші цілі і відповідальність. Але! Є і тут серйозна проблема - власник часто непідконтрольний державі. А якщо йдуть спроби контролювати, найчастіше у цього власника виявляються такі «дахи», що дадуть по руках кому завгодно. Ось від цього панібратства і корупції відійти - це головне питання», - пояснив він.


 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55