У рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом українська влада може піти в 2015 році на обмеження підвищення заробітної плати і пенсій до рівня інфляції. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції повідомив керівник місії МВФ Микола Георгієв.

За його словами, для того щоб адекватно відреагувати на наявні на сьогодні виклики, в тому числі ті, що стосуються конфлікту на сході країни, влада України прийняла рішення застосувати низку компенсувальних заходів.

«У частині фіскальних заходів влада України прийняла рішення реалізувати пакет заходів у частині видатків і надходжень у держбюджет. І в цілому цей пакет протягом цього року становить 1% ВВП. Також влада взяла на себе зобов'язання обмежити підвищення заробітної плати і пенсій наступного року до рівня інфляції. І здійснювати жорсткий контроль над ситуативними або спеціальними витратами», - сказав Георгієв.

За його словами, в енергетичному секторі керівництво країни застосовує додаткові заходи для посилення платіжної дисципліни та розрахунків. Також він зазначив, що проводиться підготовка до реструктуризації НАК «Нафтогаз» з метою підвищення прозорості його діяльності та скорочення витрат.

«У сфері грошово-кредитної політики в рамках програми буде дозволено зменшення чистих міжнародних резервів, щоб не допустити дестабілізуючих рухів валютного курсу. Але, як зазначила глава НБУ, Центральний банк обмежуватиме скорочення цих резервів за рахунок здійснення закупівель іноземної валюти на ринку. Одночасно з цим НБУ проводитиме модернізацію основних засад грошово-кредитної політики і готуватиметься до переходу на інфляційне таргетування (комплекс заходів, що вживаються державними органами влади з метою контролю над рівнем інфляції в країні - Ред.), - повідомив Георгієв.

За його словами, представники МВФ впевнені, що з урахуванням цих компенсувальних заходів та подальшої реалізації політики в інших сферах, в рамках програми можуть бути досягнуті його основні цілі.

Як наголошується в прес-релізі, наданому прес-службою місії, об'єднаний фіскальний і квазі-фіскальний дефіцит прогнозується на рівні 10,1% і 5,8% від ВВП у 2014 і 2015 роках відповідно - порівняно з попередніми цільовими показниками 8,5% і 6,1% - структурне коригування протягом 2014-2016 роках буде на 0,5% від ВВП більшим. Рівні базового дефіциту будуть нижчими, ніж передбачалося на початку програми до 2016 року. Валові резерви будуть нижчими приблизно на 3,4 млрд доларів США, ніж передбачалися програмою до 2015 року. В той час, як співвідношення зовнішнього боргу до ВВП досягне 7 відсоткових пунктів вище, ніж передбачалося програмою на кінець наступного року.

Як раніше повідомляв ForUm, місія Міжнародного валютного фонду має намір рекомендувати раді директорів МВФ виділити Україні другий транш кредиту stand by на суму 1,4 млрд доларів.

 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28