Щоб провести в Україні позачергові парламентські вибори наприкінці жовтня, рішення про розпуск Верховної Ради має ухвалюватися наприкінці серпня. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Поки що дату позачергових парламентських виборів (26 жовтня. - Ред.) назвали умовну, попередню. Проведення самих виборів залежить від дуже багатьох обставин, у тому числі визначення форми припинення своїх повноважень Верховною Радою. Все залежить від того, коли і як це буде зроблено. Додайте два місяці на проведення кампанії й отримаєте дату», - сказав Фесенко.

Політолог пояснив, що якщо вибори вирішать призначити на кінець жовтня, то рішення про розпуск ВР потрібно ухвалити у другій половині серпня.

«Шанси у президентської партії «Солідарність» пройти в парламент непогані. Результат буде меншим, ніж той, що ми побачили на президентських виборах. Питання в тому, в якому форматі підуть на вибори «Солідарність» та «УДАР». Поки він відкритий і не вирішений. Якщо «УДАР» піде окремо, то отримає істотно менше, ніж партія Порошенка», - вважає він.

На уточнююче запитання, чи зможуть ці дві партії сформувати коаліцію, Фесенко відповів: «Не тільки вони. Якщо Президент спрацює ефективно й оперативно у вирішенні проблем на сході, у боротьбі з корупцією, стимулює реформи, то є шанси на формування широкої більшості в Раді. І в ній можуть бути не тільки «Солідарність» і «УДАР», але й низка інших політичних сил».

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113