Незалежно від того, ким був збитий малайзійський «Боїнг-777», вина за те, що сталося, лежить на офіційному Києві. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Центру євразійських досліджень Володимир Корнілов.

«Тут, звичайно ж, пряма вина Києва. Що б там далі не було, хто б не був визнаний винним у тому, хто випустив цю злощасну ракету... Навіть, якщо правильна версія Києва, якщо насправді, як стверджують представники української влади, ополченці здобули десь високоточні ракетні системи «Бук», і Київ про це знав, то він, тим більше, зобов'язаний був повністю перекрити зону польоту над Донбасом», - зазначив Корнілов.

«А що виходить, судячи з офіційної версії? Виходить, Порошенко, Київ, РНБО знали про наявність у повстанців цих систем озброєння, знали, що вони можуть цю систему застосувати, і, тим не менш, не перекрили повністю повітряний простір для пасажирських авіалайнерів. Тобто, коли київська офіційна влада продовжує наполягати на цій версії, вона навіть не розуміє, що тим самим ще більше звинувачує себе», - резюмував він.

При цьому він висловив сподівання, що після цієї трагедії світове співтовариство наполягатиме на припиненні вогню обома сторонами конфлікту.

«Ми вже бачимо, що у зв'язку з цією трагедією, конфлікт, війна, яка спалахнула на Донбасі, вже перестала бути громадянською. Вже стала міжнародною подією. Гинуть тепер не тільки мирні жителі Донбасу, але й мирні жителі Європи, Азії. І я думаю, що в зв'язку з цим, звичайно ж, міжнародне співтовариство має звернути більш пильну увагу на цей конфлікт і все-таки закликати, змусити всі сторони конфлікту припинити кровопролиття і сісти за стіл переговорів. Власне кажучи, до цього київське керівництво, Петра Порошенка, закликали вже багато світових лідерів. Зокрема, Ангела Меркель. Я думаю, що тепер до цих голосів приєднається дуже багато хто», - припустив експерт.

Він також зазначив, що вогонь на сході не потрібно було відкривати спочатку. «Ті, хто розв'язав цю криваву бійню на Донбасі, на сході України, спочатку завели ситуацію в тупикове становище, заздалегідь пішли на шлях постійної ескалації конфлікту. І, якщо зараз у них не вистачить розуму припинити кровопролиття, цю безглузду каральну операцію на Донбасі, то жертв і крові буде ще більше», - сказав Корнілов.

«Дуже сподіваюся, що хоча б зараз, після цієї страшної трагедії світова спільнота почне активним чином тиснути на Київ з тим, щоб він припинив, дійсно безглузду криваву АТО», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 липня літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи в Донецькій області України.

На борту лайнера перебувало 298 осіб. Ймовірно, всі вони загинули.

 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом