Нинішній курс гривні до долара є помилкою НБУ. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Потрібно визнати, що курс 12 гривень за долар - це помилка НБУ і її треба виправляти. Україна - єдина країна на пострадянському просторі, де курс має величезну корупційну складову», - сказав Рябошлик.

Він нагадав, що у 2008 році гривня, стрибнувши з 5 до 8 грн за долар, була найбільш сильно девальвованою валютою на пострадянському просторі.

«На цьому робилося багато махінацій. Курс був настільки штучним, що ринок сам штовхав його до позначки 5. Але НБУ на вимогу олігархів втручався у цей процес. Так само і зараз. Емісія, яка відбувалася з 26 лютого, дала людям кошти, щоб вони скупили долари. Потрібно визнати цю помилку. НБУ здійснював махінації із закладеними квартирами, а тепер відмовляється допомогти людям, які вийшли на кредитний Майдан. А регулятор має взяти на себе відповідальність за обвал курсу і допомогти людям. Це обійдеться в 800 млн доларів щорічно резервів. Резерви становлять 16-17 млрд доларів, тому це доступно. Але ці злочини замовчуються, не визнаються», - констатує експерт.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1655