Зростання рівня інфляції в Україні спричинене роздачею емісії. Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«В Україні дестабілізують ситуацію. Першою дією екс-глави НБУ Степана Кубіва 26 лютого стала роздача величезної емісії дружнім комерційним банкам. Доходило до такого, що деякі банки не мали права брати рефінансування, тому НБУ в заставу віддавалися квартири. Це було абсолютно незаконно, але настільки свербіли руки дорватися до емісії, що про законність не думали», - сказав Рябошлик.

Експерт пояснив, що банки, які отримували рефінансування, отримували матеріальну перевагу над іншими.

«А українцям в підсумку дісталася інфляція, яку ми спостерігаємо. І давайте подивимося, яку офіційну позицію щодо курсу проголошує НБУ. Регулятор каже, що триматиме курс згідно з тенденціями інфляції. Це карусель: сам створює інфляцію і сам же на її основі коригує курс», - вважає він.

Крім того, екс-заступник міністра економіки розкритикував ідею формування ринкового обмінного курсу.

«Той же Світовий банк і МВФ, який веде переговори ні про що, розраховують паритет купівельної спроможності. Тобто вираховують, яким приблизно повинен бути курс у кожній країні. Наприклад, батон хліба у нас коштує 4 грн, а в США 1 долар. Значить, паритет буде 4 грн за долар. Це примітивний приклад, а економісти роблять серйозні розрахунки за всіма категоріями товарів. Але за їхніми підрахунками паритет теж 4 грн за долар. Фактичний курс ніколи точно не дорівнює паритету, але відрив у 4 рази, - це неприпустимо. У цьому випадку, НБУ виступає ланкою в ланцюжку виведення капіталу. Олігархи половину доларів ховають за кордоном, а іншу половину вони привозять в Україну, де ведуть бізнес і де НБУ їм міняє валюту за завищеним в 3-4 рази курсом. Таким чином, продовжується корупція, з якою на словах борються», - вважає він.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

406