Результати роботи Державної фіскальної служби (колишнє Міністерство доходів і зборів) у першому півріччі продемонстрували подальший спад економіки. Всього зібрано податків на 96,2 млрд грн, хоча лише в березні, після коригування у бік зменшення, Мінфін планував отримати 99,2 млрд грн. Надходження від митної служби - тільки 48,5 млрд грн, що на 4 млрд грн менше, ніж заплановано. Одна з причин недонадходжень у бюджет - ухиляння від податків великого бізнесу і корупція. Про це йдеться в статті на сайті «Коментарі».

Щоб виправити ситуацію, Верховна Рада з подачі Держфіску пропонує ухвалити так званий «податковий компроміс». Суть закону: великі підприємці (або олігархи) заплатять державі лише 10% від того, що фактично приховали. Уряд, по суті, прощає їм податкові гріхи. Це може й надалі сприяти зростанню корупції серед чиновників та політиків. Частина збережених олігархами мільярдів і десятків мільярдів гривень податків буде витрачена на юристів, підкуп депутатів і чиновників.

Між тим, Мінекономрозвитку, яке зараз очолює Павло Шеремета, запропонувало інший шлях: провести податкову реформу, зазначає видання. Міністерство передбачає скоротити кількість податків до восьми, а всі інші податки, зокрема, туристичний збір, екологічний податок, плату за користування водою і землею, державні мита та спеціальні надбавки і збори передбачається скасувати як неефективні. Разом із тим передбачається знизити ПДВ до 17% з нинішніх 20%, а для низки галузей встановити її у розмірі 7%. Також передбачається об'єднати всі позабюджетні фонди в один Фонд соцзахисту, знизити ставку єдиного соціального внеску до 18% і максимально зблизити податкову та управлінську звітність. Все це, на думку розробників, дозволить, з одного боку, радикально спростити податкову систему, з іншого - збільшити доходи бюджету, зробити систему більш прозорою і вивести з тіні значну частину економіки, повідомляють «Известия в Украине».

Фактично Шеремета планує те, що пропонував попередній уряд. Тодішнє Міністерство доходів і зборів наполягало на різкому скороченні податків і відмові від неефективних - збір від яких виявляється меншим від надходжень у бюджет, зближенні податкової та управлінської звітності. Як розповідав в інтерв'ю газеті «Капітал» екс-міністр Олександр Клименко, всі ці заходи Міндоходів планувало запровадити протягом 2014 року, але зміна влади поставила на цьому хрест.

Пропозиції Шеремети добре перегукуються з тими ідеями, які висував фінансово-економічний блок уряду минулого року, коли його очолював Сергій Арбузов, пише видання. В уряду були чіткі орієнтири: економіка повинна зростати, спираючись, в першу чергу, на внутрішній попит; навантаження на бізнес з боку чиновників має знижуватися, всі регуляторні процедури - максимально спрощуватися. Це має призводити до підвищення прозорості економіки і, як наслідок, виведення її з тіні, що, в свою чергу, також повинно стимулювати економічне зростання та поліпшення добробуту українців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом