Україна імітує стабілізаційну політику. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Я хочу нагадати, що в Греції живе 11 млн громадян. Вони отримали допомогу на стабілізацію ситуації в розмірі 240 млрд євро. Я веду до того, що зараз Україна імітує стабілізаційну політику, а Захід імітує допомогу Україні. На кону стоїть якийсь мільярд доларів, який абсолютно не робить погоди для нас. Це абсолютно популістська пропаганда: «Дивіться, ми про щось домовилися, що ми отримали», - каже Рябошлик.

На думку експерта, серйозні переговори України з МВФ почнуться тоді, коли мова зайде про десятки мільярдів доларів.

«Тільки тоді можна говорити, що це дійсно вплине на простих українців. Україна ж, у свою чергу, імітує або взагалі не має стабілізаційної політики. На початку року у нас були непогані стартові умови - не було інфляції, а була навіть дефляція за високих ставок у банках. Якщо раніше такі ставки виправдовувалися інфляцією, то в той момент це було неможливо. І було два виходи: знижувати ставки або підтягувати інфляцію. Україна несвідомо пішла другим шляхом: НБУ роздав емісію як рефінансування, тобто дестабілізує ситуацію», - нагадує він.

«Зараз рекламують податок на депозити. Мовляв, дивіться, як нова влада багатих приструнила. Хоча насправді мова йде про копійки, і крім пропагандистського шуму це нічого не дає. Змінити це може податок на майно, враховуючи вартість майна. Зараз Україна - єдина країна, яка розраховує його з квадратного метра. Досі ніхто не хоче оподатковувати «золоті унітази». Олігархи ховають цей законопроект», - вважає екс-заступник міністра економіки, зазначаючи, що дохід від такого податку в розмірі 50 млрд грн міг би профінансувати реформування місцевого самоврядування.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, місія Міжнародного валютного фонду в Україні щодо першого перегляду кредитної програми stand-by на чолі з Миколою Георгієвим працюватиме в Києві до кінця тижня.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

480