З цього понеділка окремі мережі АЗС знову почали піднімати розцінки на паливо. Найсильніше бензин А-95 подорожчав на АЗС «КЛО» - на 9 коп. (до 14,84 грн/л) та на «Татнафта-Укрнафтопродукт» - на 10 коп. (до 15,75 грн/л).

При цьому, за даними аналітичної групи «А-95», середня ціна на ринку за тиждень поки не змінювалася і становить 15,29 грн/л на бензин А-95, дизельне паливо - 14,75 грн/л, за газ - 7,55 грн. Експерти запевняють, що ціна на паливо поки досить стабільна, хоча нафта за цей же час втратила в ціні 8% і зараз перебуває на рівні 100 дол/барель, пишуть «Вести».

«Це суттєве падіння», - зазначив директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін. Але зниження світових цін на нафту поки не знайшло відображення на українському паливному ринку, оскільки наші оператори не закуповують нафту, нафтопродукти, ціна яких на зовнішньому ринку залишилася на колишньому рівні. «Так буває. Умовно кажучи, цю додаткову маржу заберуть собі нафтопереробники», - прокоментував ситуацію директор «А-95» Сергій Куюн.

У той же час, в Україні є свої передумови для додаткового зростання цін на паливо. Одна з них - зменшення пропозиції з боку оптовиків. Так, за даними аналітиків НТЦ «Психея», у червні в Україну було імпортовано 130 тис. т. бензину, що на 42% менше, ніж у червні минулого року. «Крім усього іншого, зіграла роль неможливість імпортувати бензин через пункти пропуску на східному кордоні держави», - зазначає Сергій Сапегін. Імпорт дизеля в червні скоротився на 22% і становив 300 тис. т.

Крім того, на сьогодні існують перебої з відправленням високооктанового бензину на заправки компанії «Приват» (бренди «Авіас», «Авіас плюс», «УкрНафта», «Укртатнафта», ANP, «Мавекс», «Мавекс плюс», Sentosa Oil тощо), яка тимчасово відмовилася від роботи з корпоративними клієнтами. «Це пов'язано з браком палива на ринку, який обумовлений новими нормами розмитнення продукту, що набули чинності 10 липня. Але сьогодні ситуація налагоджується, паливо проходить розмитнення і через кілька днів буде на ринку», - повідомив Сапегін.

Однак не виключено, що заправники будуть включати у вартість літра «надбавку» за ризики реалізації палива у Донецькій та Луганській областях і зростання витрат на охорону АЗС. Але поки вони цього не зробили.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78