МВФ насторожився щодо України, заявив у коментарі Forum'у економіст Владислав Старинець.

«Нам би хотілося, щоб МВФ вирішив позитивно щодо виділення другого траншу для України. На сьогодні у нас немає іншого виходу, ми повністю залежимо від МВФ. Але Фонд ставив умову - деескалація конфлікту на сході. Її не виконано. Це впливає на ситуацію. МВФ, як і будь-яку організацію, хвилює питання, чи поверне Україна гроші?» - пояснив Старинець.

На думку економіста, продовження місії, свідчить про невизначеність відносин між Україною та МВФ.

«Якщо місію продовжено, значить, у Фонду виникають певні сумніви щодо повернення кредиту. Це пов'язано з об'єктивними та суб'єктивними чинниками. Ціни на наш експорт не зростають, темпи економічного зростання швидше негативні і т.д. А це певні індикатори для МВФ. Крім того, наш державний борг уже становить 60% ВВП, що досить критична цифра. МВФ насторожився і вираховує, чи зможе Україна в умовах девальвації та інфляції виконувати свої зобов'язання», - припускає він.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, місія Міжнародного валютного фонду в Україні щодо першого перегляду кредитної програми stand-by на чолі з Миколою Георгієвим працюватиме в Києві до кінця тижня.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166