Влітку ринок праці переживає складні часи: крім мертвого бізнес-сезону, погіршують обстановку АТО та оптимізація підприємствами своєї діяльності. На думку експертів, якщо восени ситуація не покращиться, наприкінці року рівень безробіття, за методологією Міжнародної організації праці, може зрости з 8,8% (у першому кварталі 2014-го) до 10%.

Аналітик hh.ua Уляна Ходоровська зазначає, що зараз важко доводиться банкірам, будівельникам, консалтерам, а стабільно почуваються айтішники, фармацевти, робітники: «Вони можуть не турбуватися про пошук роботи, адже ці фахівці потрібні і в кризу», пише «Сегодня».

Аналітики ринку попереджають: якщо восени економіка не покаже ознаки одужання, рівень безробіття зростатиме. «Ми прогнозуємо, що рівень безробіття цього року становитиме близько 10%. Це наслідок, у тому числі військових дій на сході. Обсяги бізнесу падають, тому деякі іноземні компанії закрили свої українські представництва», - пояснює директор компанії Smart Solutions Тетяна Нікітович.

За оцінками експертів, кількість вакансій знижується, а резюме - зростає. Роботодавці вимагають більше знань, а люди просять зарплату менше на 10-30%. Тому в світлі зростання конкуренції, коли на пошук роботи йде до півроку (раніше 2-3 місяці), краще вирішувати цю проблему всіма способами. «Звертайтеся до знайомих, читайте газети, вивчайте пропозиції в інтернеті. Можна пройти курси підвищення кваліфікації і написати різні варіанти резюме», - рекомендує директор холдингу «Анкор в Україні» Юрій Перч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28