Європейський суд з прав людини 15 липня розпочав провадження у справі Надії Савченко проти Російської Федерації.

Про це заявив адвокат Надії Савченко Валентина Теличенко.

За її словами, ЄСПЛ надав справі Савченко статус пріоритетної.

Крім того, як стверджує адвокат, президент ЄСПЛ звернувся до уряду РФ з питаннями про те, як потрапила Надія Савченко в російське СІЗО, на яких підставах і чому досі не була надана можливість зустрітися з консулом України.

За словами Теличенко, суд зобов'язав уряд РФ проінформувати про умови утримання української льотчиці, а також про всі події, пов'язані з долею Савченко, передає «УНІАН».

Як повідомляв ForUm, 31-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася у Воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29