Уряд бореться з наслідками відсутності природного газу, не намагаючись вирішити причину. Таку думку Forum'у висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, коментуючи той факт, що Кабінет Міністрів України рекомендує вивчити можливість зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси.

«Уряд намагається вирішити похідну проблему, намагаючись скоротити споживання газу. Головна проблема - дефіцит газу через відсутність домовленостей з «Газпромом». Не потрібно підміняти причину і наслідок. А уряд лікує наслідки, не намагаючись вирішити причину», - підкреслив Марунич.

Крім того, він зазначив, що зниження температурного режиму на два градуси дійсно дозволить скоротити споживання природного газу. «Але! Це буде зроблено за рахунок громадян, які недоотримають якість компослуг», - заявив він.

Марунич також звернув увагу, що цим заходом людям, в яких центральне опалення, автоматично погіршать якість комунальних послуг. Тим же, хто використовує газ для індивідуальних котлів, це зробити не вийде, оскільки зниження тиску призведе до дуже поганих наслідків. «Це, м'яко кажучи, некоректно. Уряд обмежує постачання тим, кому може обмежити», - обурився він.

Крім того, експерт додав, що люди, незважаючи на рекомендації уряду, почнуть обігрівати приміщення додатково. «Люди вмикають електрообігрівачі, а мережі давно ніхто не ремонтував. Якщо одночасно увімкнути велику кількість обігрівачів - мережа вийде з ладу», - попередив він.

Нагадаємо, уряд запропонував міністерствам розглянути доцільність зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси. Про це за результатами засідання уряду повідомив міністр Кабміну Остап Семерак.

«Доручено Міністерству охорони здоров'я разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у місячний термін опрацювати питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях квартир, будинків садибного типу на два градуси. Це рекомендація міністерствам, а не рішення. За нинішніх умов ми повинні шукати всі можливі шляхи оптимізації використання природного газу», - сказав він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67