Росія не виконала обіцянки допустити консула до української льотчиці Надії Савченко, яка була викрадена в Луганській області і перебуває у Воронезькому СІЗО (Росія).

Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу заявив заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Василь Зварич.

«Сьогодні зранку і протягом цілого дня український консул продовжує перебувати в місті Воронежі, фактично - намагається «штурмувати» СІЗО № 3, в якому перебуває громадянка України, але безуспішно. Російська сторона досі не допустила українського консула до Надії Савченко», - підкреслив Зварич.

За його словами, в МЗС України продовжать робити все можливе, щоб дипломатичним шляхом сприяти якнайшвидшому звільненню Савченко.

Нагадаємо, 31-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася у Воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

Воронезький суд ухвалив рішення залишити Савченко під вартою до 30 серпня.

14 липня голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов у розмові з главою МЗС України Павлом Клімкіним пообіцяв забезпечити доступ консула до Савченко.

Яніна Ткачук

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41