Основний ресурс для скорочення державних видатків полягає в оптимізації діяльності Кабінету Міністрів, скороченні видатків на чиновників, а не в соціальних статтях держбюджету. Таку думку Forum'у висловив екс-заступник міністра соцполітики та праці, народний депутат від фракції «УДАР» Павло Розенко, коментуючи ймовірність ще одного секвестру держбюджету-2014.

«Ситуація в Україні дійсно дуже складна. Дохідна частина уже секвестрованого бюджету під великим сумнівом. Але якщо так справи йдуть з дохідною частиною, очевидно, треба вносити певні зміни у видаткову частину. Але я сподіваюся - зменшення соціальних виплат не буде. Знову ж таки, провести такі питання уряду через парламент буде вкрай складно. За першого секвестру бюджету суттєво були скорочені певні соціальні програми. Уряду доведеться шукати ресурси щодо скорочення видаткової частини бюджету в інших місцях», - пояснив парламентарій.

За його словами, знайти додаткові кошти можна, переглянувши видатки на забезпечення влади. «Хоче цього уряд чи ні, але в першу чергу йому потрібно провести адмінреформу. Україні не потрібно стільки агентств, інспекцій, служб та іншого. Основний ресурс для скорочення державних видатків полягає в оптимізації діяльності самого Кабінету Міністрів, органів влади загалом, у скороченні видатків саме на чиновників, а не на потреби суспільства», - наголосив Розенко.

Нагадаємо, в прогнозі Міжнародного центру перспективних досліджень «Inside Ukraine» йдеться, що річний темп споживчої інфляції в Україні становитиме 15,4%, а темп падіння ВВП - 6,5%.

Як зазначається, ці цифри можуть бути переглянуті в бік погіршення у зв'язку з військовим протистоянням на Сході, яке є основним дестабілізуючим чинником для української економіки, а також у зв'язку з відсутністю реальних системних реформ.

«У той же час навантаження на видаткову частину бюджету не тільки не зменшується, а й зростає - держава продовжує здійснювати соціальні витрати, а також з'явилася нова стаття видатків - фінансування військової операції», - повідомляється у віснику.

Втім, в інших регіонах ситуація також не є оптимістичною - загальні умови для ведення бізнесу продовжують залишатися несприятливими, що позначається також на наповненні бюджету.

«Отже, існує висока ймовірність перегляду бюджету з його подальшим секвестром у другому півріччі 2014 року», - вважають експерти.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом