Песимістичний прогноз для України поточного року падіння ВВП на рівні 7%. Таку думку в коментарі Forum'у висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Коли Світовий банк давав свій прогноз (падіння ВВП України на рівні 3%. - Ред.), ще ніхто не знав, що південний схід буде в стані проведення військових дій. А зараз уже очевидно, що призупинено роботу підприємств південного сходу. Це точно не знижує падіння ВВП, яке передбачав на початку року Світовий банк», - сказав Устенко.

Крім того, експерт прогнозує падіння ВВП на 5%. «Але падіння може становити 7%, як прогнозує міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's. Це більш песимістичний сценарій», - зазначив він.

При цьому виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера підкреслив, що одним із ключових чинників ВВП є споживання домогосподарств.

«У споживанні домогосподарств прогнозується або незначне зростання, або незначне падіння. Падіння є можливим на тлі зростання рівня інфляції, поведінки споживача. Що стосується інших елементів, наприклад, урядових витрат, то незважаючи на спробу їх скоротити, Україна все одно перебуває в зоні дефіциту бюджету», - констатує Устенко.

Він додав, що темпи вітчизняного експорту найближчим часом знизяться. «На це впливає запровадження Росією торговельних обмежень, зокрема, на м'ясо. Потужний удар був завданий по машинобудуванню. Також знижуватиметься імпорт на тлі 50%-ї девальвації. Це якраз грає позитивну роль з точки зору зменшення падіння економіки, тому ми вважаємо, що більш реальним є падіння ВВП на рівні 5%», - прогнозує економіст.

Нагадаємо, навесні Світовий банк прогнозував падіння ВВП України на 3%, а в липні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's переглянуло в бік погіршення прогноз зростання економіки України за підсумками 2014 року, і прогнозує падіння ВВП України на 7% замість прогнозованого раніше зростання на 1,3%.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

59