Чергове урізання соціальних витрат знищить внутрішній ринок України. Таку думку Forum'у висловив перший заступник глави комітету ВР з питань соцполітики та праці, народний депутат Ярослав Сухий, коментуючи інформацію про можливий перегляд держбюджету.

«Перегляд державного бюджету свідчить тільки про одне - абсолютну некомпетентність, низьку професійну якість членів уряду. Бюджети якщо переглядаються, то тільки в плані зменшення соціальних витрат», - заявив він.

Парламентарій додав, що якщо потрібно збільшити витрати на армію, на оборону, то він двома руками «за». «Але далі зменшувати витрати на соціалку не можна. Ми втрачаємо купівельну спроможність населення, тобто внутрішній ринок. Значить, знову і знову ми будемо прирікати Україну на нові кризи», - вважає нардеп.

«Якщо знову уріжуть соціалку, то всі Майдани здадуться дрібницями. Якщо люди вийдуть на вулиці, бо їм втрачати нічого, буде біда», - попередив він.

Нагадаємо, в прогнозі Міжнародного центру перспективних досліджень «Inside Ukraine» йдеться, що річний темп споживчої інфляції в Україні становитиме 15,4%, а темп падіння ВВП - 6,5%.

Як зазначається, ці цифри можуть бути переглянуті в бік погіршення, у зв'язку з військовим протистоянням на Сході, яке є основним дестабілізуючим чинником для української економіки, а також у зв'язку з відсутністю реальних системних реформ.

«У той же час навантаження на видаткову частину бюджету не тільки не зменшується, а й зростає - держава продовжує здійснювати соціальні витрати, а також з'явилася нова стаття витрат - фінансування військової операції», - повідомляється у віснику.

Втім, в інших регіонах ситуація також не є оптимістичною - загальні умови для ведення бізнесу продовжують залишатися несприятливими, що відбивається також на наповненні бюджету.

«Отже, існує висока ймовірність перегляду бюджету з його подальшим секвестром у другому півріччі 2014 року», - вважають експерти.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247