Падіння ВВП в Україні за підсумками 2014 року можна очікувати на рівні 5%. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Світовий банк (прогнозує падіння ВВП України на рівні 3% - Ред.) і міжнародні рейтингові агентства (прогнозують падіння ВВП на рівні 7% - Ред.) давали свої прогнози в різний час. Наприклад, Standard & Poor's нещодавно опублікував свій прогноз. Більш ранні прогнози робилися навесні, коли була напружена ситуація на сході, але мало хто очікував справжньої війни», - сказав Юрчишин.

На думку експерта, падіння ВВП очікується на рівні 5%.

«Правда десь посередині. МВФ перед місією і Світовий банк підтверджували оцінку на рівні 5%. Ця оцінка збігається зі словами нашого уряду. Таке падіння можна очікувати, якщо військове протистояння на Донбасі не переросте у війну по всій країні. Тобто 5% можливі в умовах консервації військового конфлікту, який ясно, що найближчим часом не припиниться. Ми можемо чекати тільки того, що він не розшириться. Східні області є основою промислового експорту, йде різке звуження торгівлі з Росією. Так що 5% - це обережна оптимістично-реалістична оцінка», - вважає директор економічних програм центру Разумкова.

Нагадаємо, навесні Світовий банк прогнозував падіння ВВП України на 3%, а в липні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's переглянуло в бік погіршення прогноз зростання економіки України за підсумками 2014 року, і прогнозує падіння ВВП України на 7% замість прогнозованого раніше зростання на 1,3%.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54