Людина має право на тепло. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнка, коментуючи той факт, що Кабінет Міністрів України рекомендує вивчити можливість зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси.

«Там такі дурні сидять! Вони новенькі в цих справах і не знають, про що пишуть. Теплоносій має свою температуру, вона залежить від температури зовнішнього середовища. Знову ж, за законом, якщо у вас в квартирі температура 18 градусів, то вам плату повинні знизити на 25%, а якщо нижче 16 градусів - ви взагалі можете не платити. Але це існує лише на папері. Я не чув, щоб комусь знизили вартість опалення», - пояснив він.

Крім того, за словами Сергієнка, якщо температурні норми будуть знижені, це жодним чином не стимулюватиме економити природний газ. «Людина має природне право на тепло. Якщо в квартирах буде холодно, народ увімкне газові плити, котли, а також електрообігрівачі. Зросте витрата енергоресурсів, полетять мережі і т.д. Це аж ніяк не економія», - попередив він.

Нагадаємо, уряд запропонував міністерствам розглянути доцільність зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси. Про це за результатами засідання уряду повідомив міністр Кабміну Остап Семерак, передає «Укрінформ».

«Доручено Міністерству охорони здоров'я разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у місячний термін опрацювати питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях квартир, будинків садибного типу на два градуси. Це рекомендація міністерствам, а не рішення. За нинішніх умов ми повинні шукати всі можливі шляхи оптимізації використання природного газу», - сказав він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

380